Menu Zavřít

Obyvatele Floridy straší voda. Bohatí se stěhují výš a dál

16. 5. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

Budoucí stoupání hladiny oceánů kvůli klimatickým změnám znepokojuje majetné lidi kupující nemovitostí na Floridě. Byty ve větší vzdálenosti od Atlantiku jsou pro bohaté Američany horkým zbožím.

Na Floridě se často hovoří o možnosti, co bude znamenat zvýšení hladiny oceánů v důsledku klimatických změn spojených s táním ledovců. Celý stát má hranici s Atlantickým oceánem 2713 kilometrů dlouhou, takže obavy jsou namístě.

V oblasti okolo Miami, kde bydlí bohatší klientela, je zájem nejen o byty ve vyšších podlažích, ale hlavně tam, kde nehrozí tak často záplavy. Přitom v třímilionové oblasti polovina lidí, ti chudší a imigranti, nemají peníze na to, aby se přestěhovali dále od moře.

Herec Jack Black zjišťuje rizika zvýšení oceánu v oblasti Miami

„Je to komplikované. Ale vážným problémem je to, že se lidé začínají na realitním trhu rozhodovat více podle toho, jak bude vypadat změna klimatu, než podle běžné spekulace,“ řekl pro eenews.net Hugh Gladwin, antropolog na Florida International University v Miami.

Stahování z Miami Beach

James Keenan, který na Harvard University's Graduate School of Design vyučuje o tom, jak se přizpůsobit klimatickým změnám, přiznal, že už několik let pozoruje trend mizení bohatších lidí z oblíbené lokality Miami Beach do vnitrozemí, které není tak ohroženo zvýšením hladiny Atlantiku.

Podívejte se na fotografie floridských pláží

Lidé, kteří mají peníze na přestěhování, to udělají. Pobřeží je rovněž vystaveno opakujícím se záplavám, které jsou častěji ničivější. Podle různých projekcí se má hladina oceánu zvednout do roku 2060 až o 60 centimetrů.

„Všechny, co znám, kteří mají nějakou nemovitost na pobřeží, se ji snaží prodat,“ dodal Keenan. Nejchudší lidé žijí tam, kde je pravděpodobnost povodní největší.

Záplavy ničí infrastrukturu

Změny klimatu se projevují ve stále silnějších hurikánech, jež přinášejí povodně do městských center a ničí infrastrukturu – kanalizaci, elektřinu, telekomunikace.

„V momentě, kdy se to stane, není žádný med bydlet ani ve vyšších patrech,“ varoval geolog Sam Purkis z Miami. Život je v těchto lokalitách také kvůli pojistkám nákladnější.


Ledovec na pitnou vodu do Perského zálivu. Čtěte více:

Arab chce dotlačit ledovec do emirátů. Může šílený nápad fungovat?


Marlen Bastienová, jež zastupuje práva žen z Haiti v Miami, tvrdí, že se čtvrti mění podle toho, jak vysoko jsou nad mořem. Čím výše jsou položeny, tím jsou žádanější u bohatších lidí, čím níže jsou, tím nižší jsou i příjmy jejich obyvatel.

Projevuje se to i v oblasti Little Haiti, kam se historicky stěhovali uprchlíci ze stejnojmenného karibského ostrova. Nyní jsou z této lokality často vytlačeni v důsledku růstu cen nemovitostí i nájmů. Nový trend pak ničí kulturní historii těchto komunit.

Změny se zrychlují

Klimatické poměry na Floridě se přitom stále zhoršují, jak uvedla studie University of Miami z roku 2016. Před rokem 2006 se hladina moře průměrně zvyšovala o 3 milimetry za rok, od roku 2006 už to je v průměru o 9 milimetrů. Hurikány jsou častější a silnější. Takové změny se také promítají do schopnosti splácení hypoték, které lidé splácejí okolo třicet let.

Novou situaci je nucena řešit i místní samospráva. Přiznal to Jim Cason, starosta města Coral Gables, které leží na pobřeží jižně od Miami. Musí se zabývat problémem, jak investovat do infrastruktury, když se jejich oblast vylidňuje a město má méně peněz z daní.

„Máme z toho obavy. Utrácíme peníze za studie, které se snaží zjistit naše zranitelná místa z pohledu infrastruktury. A plánujeme chránit naše komunity tak dlouho, jak to bude možné,“ slíbil starosta. Jak dlouho to ale bude, nedokáže nikdo předvídat.

Některé lokality investicemi bojují s přírodními živly. Například Miami Beach začalo investovat miliardy dolarů do sítě přečerpávacích pump, které v případě povodní vrací vodu do oceánu. Klimatologové ale připomínají, že tato opatření jsou pouze provizorní, příčinu neřeší.

BRAND24

Na Floridě mají Američané větší povědomí o změnách klimatu než jinde ve Spojených státech. Že k němu opravdu dochází, je přesvědčeno 76 procent Američanů, jež žijí na Floridě. Průměr v USA je o šest procent nižší.

Související články:

Trump povolil těžařům vrtat v pobřežních vodách

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).