Menu Zavřít

Arab chce dotlačit ledovec do emirátů. Může šílený nápad fungovat?

12. 5. 2017
Autor: national-advisor.ae

Tající ledovce okolo Antarktidy se stejně v okolním oceánu rozpustí bez užitku. Podnikatel ze Spojených arabských emirátů chce dotáhnout na první pohled šílený byznys do konce a už příští rok dovléci ledovec k pobřeží emirátů a využít jej na pitnou vodu i zavlažování pouště.

Ve Spojených arabských emirátech (SAE) se mezi lety 2000 až 2015 ztrojnásobila populace a podzemní voda může do 15 let úplně zmizet. I když se využívají zařízení na odsolování vody, zatím je tato technologie příliš drahá. Řešením může být import obrovských kusů ledovce, které se odlupují od Antarktidy. Že bude tento poněkud šílený nápad fungovat, věří firma z Abu Dhabí.

„Kus ledovce může obsahovat až 20 miliard galonů (galon = 3,8 litru) vody, což je dost na to, aby vystačila na pití pro milion lidí na pět let,“ nadšeně hovoří o projektu Abdulláh Alšehi, zakladatel firmy National Advisor Bureau Limited, která má v plánu obrovské kusy ledovců od Antarktidy dotáhnout až do Perského zálivu.

Jak má projekt vypadat?

„Jedná se o obrovské množství sladké vody. Bohužel s globálním oteplováním ledovce na Antarktidě odpadávají a plavou volně po oceánu, ve kterém se postupně rozpouští. Tím se plýtvá miliardami galonů pitné vody,“ vysvětlil pro server fastcompany.com.

Podle serveru Gulf News by cesta lodě s ledovcem z ostrova Heard Island, který je vzdálen 1000 kilometrů od pobřeží Antarktidy, měla trvat jeden rok. Do SAE to je dalších 8800 kilometrů.

Myšlenka využití tajících ledovců na pitnou vodu není nová, ale jak se planeta otepluje, je stále aktuálnější. V následujících měsících se má od Antarktidy odloupnout kus ledu, který je rozlohou velký jako americký stát Delaware a jedna strana je dlouhá téměř sto osmdesát kilometrů, dodal server fastcompany.com.

Podnikatel si navíc myslí, že by se kusy ledovce dalo ochladit i samotné pobřeží země. Dostatek sladké vody by mohl také pomoci obnovit krajinu, která na pobřeží SAE byla naposled před tisícovkou let. Lesy z akácií a datlových palem.

Zalesnění pouště

Kromě ledovců chce využít i vody z Pákistánu, která by se vedla potrubím pod mořem asi 500 kilometrů od ústí řeky Dašt.

Budeme první, pokud Alláh dovolí

Ledovce se využívaly už v 19. století pro vaření piva v Chile. V 70. letech minulého století vědci z americké výzkumné instituce RAND Corporation analyzovali možnost, že by se ledovec obalil do plastu, aby se zabránilo jeho tání a transportoval se na místo, kde je nedostatek pitné vody.

Norská firma Nordic Watter Supply v roce 1997 vyvinula obří vak s objemem 10 800 metrů krychlových s tím, že bude dovážet pitnou vodu pro tureckou část Kypru. Dohoda byla uzavřena s tureckou vládou. Během dvou let měli Norové dodat 7 milionů kubíků vody ročně za 2,7 milionu eur.

Přitom jen transport vyšel na 4 miliony eur za 4 roky a kontrakt byl tureckou stranou vypovězen. Následně firma zkrachovala.

V letech 2010 až 2012 byl vyvíjen projekt vodní tašky REFRESH, na kterém se podílela i Česká republika společně s Řeckem, Španělskem, Itálií a Tureckem. Následoval XXL-REFRESH mezi lety 2013 až 2015. Ten dosáhl velikosti 2500 metrů krychlových poskládaný z pěti modulů o 500 kubících a celkové délce 60 metrů.

Zůstává otázkou, jak bude vypadat ekonomická návratnost projektu Abdulláha Alšehiho, jenž chce první dodávku vody uskutečnit už v roce 2018. Věří, že uspěje. „Budeme první, pokud Alláh bude chtít,“ tvrdí arabský podnikatel.

BRAND24

Související:

Dubaj: město z písku, v kterém dominují přistěhovalci

 Přístav Jebel Ali Dubaj

Spaseno. Vznik saharské pouště mohli zapříčinit prastaří zemědělci

Recept na válku: seberte vodu a jídlo, přidejte etnické rozdíly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).