Menu Zavřít

Obchod mezi Německem a Británií kvůli brexitu slábne

28. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Odchod Británie z Evropské unie (EU) má negativní dopad na německé firmy. Německý vývoz do ostrovní země se loni kvůli brexitu snížil o 3,5 procenta. Británie byla přitom v roce 2016 pátým nejdůležitějším obchodním partnerem Německa. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Německé obchodní a průmyslové komory (DIHK).

Zhruba 1300 zúčastněných firem v průzkumu udává, že se obávají vyšších cel, daní a větší administrativní náročnosti v důsledku brexitu. Čtyřicet procent z nich se domnívá, že vzájemná obchodní výměna zeslábne. A téměř každá desátá dotazovaná společnost se chystá stáhnout z Británie své investice a přesměrovat je jinam.


Přečtěte si k brexitu komentáře:

Hard brexit bude více bolet Brity

Brexit natvrdle


Velký pokles německého vývozu do Británie nastal loni v druhé polovině roku po červnovém hlasování Britů o vystoupení z EU, píše agentura Reuters. Celkově se za rok snížil o 3,5 procenta. Vzájemně si země podle Spolkového statistického úřadu mezi sebou v roce 2016 vyměnily zboží v celkové hodnotě 121,6 miliardy eur (3,3 bilionu Kč).

„V příštích měsících bychom se měli připravit na další pokles (vzájemného) obchodu,“ řekl šéf DIHK Eric Schweitzer. Přesto nebo právě proto zůstává během rozhovorů o brexitu zachování volného pohybu zboží pro německé firmy hlavní prioritou.

CONTENT24


O brexitu čtěte více:

Brexit spustíme na konci března, potvrdila Mayová

Britský parlament schválil brexit, proces odchodu z EU začne koncem března

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).