Menu Zavřít

O dotace z Fondu Vysočiny žádá 170 firem

13. 4. 2010
Autor: profit

Majitelé firem z kraje Vysočina se minulé úterý sešli s hetmanem Jiřím Běhounkem a dalšími představiteli regionu. Stalo se tak v rámci pátého letošního setkání podnikatelů, které uspořádal týdeník Profit.

Lexikon si z tomboly odnesl majitel Kukuřičného mlýna Mrzkovice Jan Kolář (vlevo).

Autor: Jakub Hněvkovský

Vysočina, ležící na pomezí Čech a Moravy, patří statisticky k chudším krajům republiky. „Navíc ji v současné době postihla krize související s rozpadem subdodávek místních firem pro automobilový průmysl a útlumem sklářského průmyslu kolem Světlé nad Sázavou,“ řekl v konferenčním sále Krajského úřadu Vysočiny hejtman Jiří Běhounek. Dodal, že kvůli tomu v posledních letech vystoupala míra nezaměstnanosti v regionu ze 4,5 na vysokých 11,5 procenta. Nejnižší nezaměstnanost registruje Pelhřimov, nejvyšší Třebíč.

Kraj se podle hejtmana snaží rozhýbat podnikání pomocí evropských dotací a úsilím o získání zahraničních investic. „V současnosti vedeme jednání s Tchaj-wanem o možné spolupráci v oblasti IT a nanotechnologií. Sedmého května se koná s Tchajwanci setkání v rámci veletrhu automobilových komponentů. Uskutečnily se také podnikatelské mise do Belgie a na Ukrajinu, ještě na letošek připravujeme cestu do Lvova,“ upřesnil ­Běhounek. Člen rady kraje pro regionální rozvoj Martin Hyský pak hejtmanovy informace doplnil o statistiku čerpání dotací z Fondu Vysočina. „Příjem žádostí byl ukončen 31. března, máme celkem 170 zájemců o podporu z fondu,“ řekl Martin Hyský.

Přítomnou padesátku byznysmenů poté pozdravili náměstek hejtmana Libor Joukl a předseda představenstva Krajské hospodářské komory Rostislav Dvořák.

CONTENT24

S aktuálním stavem čerpání strukturálních fondů a Fondu soudržnosti EU seznámila účastníky konference Jana Maláčová z Ministerstva pro místní rozvoj. O financování menších a středních podniků pro žadatele evropských dotací hovořila Veronika Vránová z Komerční banky, mezinárodní systémy JKM, SOLVIT a ProCop představil Michal Roubík z Ministerstva průmyslu a obchodu. Po ukončení oficiální části následovala tradiční tombola a raut.

Profit letos připravuje celkem 13 setkání s hejtmany, která jsou určena pro podnikatele, majitele malých a středních firem a jsou místem setkání se zástupci krajů, Krajské hospodářské komory, Svazu měst i obcí ČR, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu, agentury CzechInvest, partnerských firem a zástupců redakce podnikatelského týdeníku Profit. Jejich hlavním cílem je zprostředkovat navazování kontaktů mezi podnikateli, zástupci Krajské hospodářské komory, krajské a místní samosprávy a řešení problémů podnikání v regionech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).