Menu Zavřít

Nové pověsti české

6. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Digitální televizi lze na směrovou anténu se zesilovačem přijímat

Kolem antén pro přijímání pozemského digitálního vysílání se vytvořilo několik fám. Není například stoprocentní pravda, že sdružená televizní anténa digitální vysílání přijmout neumí. Jsou domy, kde to jde, a domy, kde ne. Většina starších domovních rozvodů je skutečně nastavena tak, že kromě analogového vysílání všechna ostatní filtrují. Správce rozvodu by však měl umět tento hendikep odstranit. Nechcete-li čekat na domovní schůzi, stačí za televizi postavit anténu pokojovou. Když vám na ní dobře funguje analogová televize, nebude problém ani s digitální. Ta se i na starším přijímači sama naladí. To se týká zejména měst, protože na venkově stejně nikdo nepočítá s tím, že by se mu podařilo digitální signál od vysílače vzdáleného několik desítek kilometrů na pokojovou anténu ulovit. Přesto jsou zprávy, že digitální televizi na směrovou anténu se zesilovačem přijímají lidé od Mladé Boleslavi až po Liberec. Tedy když jim nestíní nějaký kopec. V oblastech, kde analogová televize na soukromé anténě na střeše nebo balkoně pracuje bezvadně, půjde bez problémů i televize digitální.
A ještě k pokojovým anténám. Set-top box značky Xoro v ceně okolo 1800 korun se prodává i s vestavěným elektrickým transformátorem pro napájení přiložené antény. Jediná obtíž pro ty, kteří šetří elektřinou, je, že antény se síťovým přívodem je nutné zapínat a vypínat. Jiné set-top boxy dovedou mírně napájet i pasivní anténu, což lze zjistit v menu přístroje, které nabízí možnost tuto anténu vypnout, jestliže signál přijímáte přes jiné zařízení.
Neřešitelná situace nastane pouze majitelům nejstarších televizorů bez zdířky SCART. K nim nelze set-top box připojit a nezbývá než koupit novou televizi, pokud možno už s digitálním tunerem (IDTV), které se v nabídkách prodejců množí. Ještě lepší investicí by však byl nákup digitálního televizoru, který neochudí kvalitu vysílání převodem digitálního signálu na analogový, jak je tomu dnes u většiny přijímačů v případě použití set-top boxu. Hlavní výhodou ale je, že není třeba žádných dalších přístrojů, dálkových ovládání a kabelů. I od starší televize se zdířkou SCART můžete čekat televizní zázraky. Takže majitelé nových set-top boxů: Netěšte se, že vše hned půjde samo, ale těšte se, že to určitě nějak půjde.

box:
Hesla do slovníčku:
IDTV (Integrated Digital Television)
Televizní přijímač pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání, případně i analogového.

SCART
21pólový konektor používaný pro přístroje spotřební elektroniky v Evropě. Umožňuje snadné propojení různých typů audio a video zařízení.

CONTENT24

Set-top box
Převodník, který se zapojí mezi anténu a televizor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).