Menu Zavřít

Nízké marže ničí tuzemské trafikanty

19. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Z trhu loni zmizelo 1200 prodejců tisku a tabákových výrobků. Důvodem je pevná cena novin, časopisů a cigaret a s tím související nízké obchodní marže. Majitelé proto požadují pevně stanovené ceny i pevné marže. Ministerstvo financí i společnost PNS, která ovládá 83 procent trhu, se další regulaci brání.

Z trhu loni zmizelo 1200 prodejců tisku a tabákových výrobků. Důvodem je pevná cena novin, časopisů a cigaret a s tím související nízké obchodní marže. Majitelé proto požadují pevně stanovené ceny i pevné marže.

EBF24

Ministerstvo financí i společnost PNS, která ovládá 83 procent trhu, se další regulaci brání. „Výpočet marží jsme na popud antimonopolního úřadu nedávno upravili. Úřad s novým postupem souhlasí, a proto další změny neplánujeme,“ uvedl generální ředitel PNS Radomil Juda. „O pevných maržích neuvažujeme ani u cigaret ani u denního tisku,“ dodal mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle něj by stanovení fixních zisků bylo protitržním opatřením.

Prodejce také trápí nabídka levných cigaret na tržištích nebo bankovní poplatky za odvod drobných mincí. „Přitom právě do trafiky si každý připraví drobné,“ tvrdí předseda představenstva Sdružení trafikantů a prodejců tisku Milan Ságner.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).