Menu Zavřít

Nejvíce aut prodává alience Nissan-Renault. Světovou jedničkou je poprvé

28. 7. 2017
Autor: Jiří Červenka

Největší automobilkou na světě podle prodeje aut se v prvním pololetí stala aliance japonské automobilky Nissan Motor a francouzského Renaultu. Pozici světové jedničky získala vůbec poprvé. Za ní skončil německý Volkswagen a japonská Toyota.

Společnost Nissan-Renault, jejíž součástí je i Mitsubishi Motors, prodala za leden až červen 5 268 079 vozů. Volkswagen prodal 5 155 600 vozů a Toyota 5 129 000.

Volkswagen, kterému patří řada dalších značek jako Audi, Škoda Auto, Seat a Lamborghini, se loni poprvé stal největší automobilkou na světě. Předtím si několik let tuto pozici držela Toyota. Pověst Volkswagenu sice utrpěla po propuknutí skandálu s naftovými vozy, tyto škody však kompenzuje rostoucí prodej v Číně a na některých dalších trzích.

BRAND24

Na čtvrtém místě s prodejem 4,7 milionu vozů skončil americký General Motors, který si držel pozici světové jedničky sedm desetiletí až do roku 2008, kdy ho předběhla Toyota. GM se sice podařilo vrátit na výsluní ještě v roce 2011, kdy se výroba Toyoty kvůli zemětřesení a přivalové vlně cunami na severovýchodě Japonska snížila, v dalším roce však o tuto pozici opět přišel.

Přečtěte si také:

Nejhodnotnější automobilovou značkou je Toyota. Škoda se do desítky nevešla

Toyotě klesl zisk o 21 procent a padat bude i dál

Snížení nákladů a vyšší marže. VW zdvojnásobil zisk na 118,5 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).