Menu Zavřít

Největší výkon, nejvýkonnější diody. Do Břežan dorazil unikátní laser

8. 6. 2017
Autor: čtk

Do laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy dorazil první ze čtyř laserových systémů, které na tomto pracovišti začnou postupně fungovat od příštího roku. Zařízení, jež vzniklo v USA za přispění českých vědců a firem, je podle zástupců centra světovým unikátem. Má největší výkon ve světelném pulzu, největší kadenci výstřelů, nejvýkonnější laserové diody a nejmodernější optické technologie, řekl vedoucí programu laserových technologií v ELI Beamlines Bedřich Rus.

Okamžitý výkon jednoho světelného pulsu bude jeden petawatt, což je zhruba milionkrát více, než představuje výkon jednoho temelínského reaktoru. Pořízení systému vyšlo na 1,2 miliardy Kč bez DPH a jde o nejdražší laser ze všech čtyř, které mají v břežanském centru fungovat.

Systém, který je zatím uložen v šesti desítkách beden a kontejnerů, bude využíván k základnímu i aplikovanému výzkumu. Jeho prostřednictvím se budou například vyvíjet urychlovače částic pro lékařské aplikace nebo zkoumat vnitřní stavba živých buněk. „Základní výzkum zahrnuje vývoj některých nových zdrojů rentgenového záření částic a podobných věcí prozkoumáním materiálů a podobně. Aplikovaný výzkum je především orientován na ověření všech technologií pro nové způsoby terapie zhoubných nádorů pomocí nabitých částic generovaných laserem,“ řekl Rus.

 Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek si prohlíží virtuální podobu nového pracoviště v centru ELI Beamlines Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek si prohlíží virtuální podobu nového pracoviště v centru ELI Beamlines.

Ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd Michael Prouza uvedl, že sice existují na světě další lasery schopné vyslat pulz na úrovni petawattů, tento je však první, který vysílá pulzy častěji než jednou za sekundu. „To maximum bude dokonce až desetkrát za sekundu. Nikdy nic takového ještě nebylo na světě zkonstruováno,“ upozornil Prouza. Podle něj se tím otvírají nové možnosti pro experimenty v oblasti biovědy, medicíny nebo třeba zkoumání plazmatu.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž se dnes s vědci v Břežanech setkal, ocenil, že se na vývoji laseru podílel Fyzikální ústav a na výrobě se podílel český průmysl. České firmy k systému dodaly některé komponenty.

Zařízení putovalo šest dní z kalifornského města Livermore přes letiště v Los Angeles do Frankfurtu v Německu, odkud ho ve středu ráno přivezly kamiony do Břežan. S instalací se podle Rusa začne zřejmě v polovině září, až bude připravena speciální hala s plochou 620 metrů čtverečních. Trvat by to mělo kolem tří měsíců, další čas zabere ladění a uvedení do provozu. Připraven pro výzkum by tak laser mohl být příští rok v červnu.

 Zabalený unikátní laser, který byl přivezen do centra ELI Beamlines Zabalený petawattový laserový systém s nejvyšším průměrným výkonem na světě

Výkon zařízení se bude postupně zvyšovat, až bude dosahovat petawattových výkonů při 10Hz frekvenci výstřelů. Z USA k němu časem přibude i takzvaný 10-PW laser, který patří k nejvýkonnějším na světě.

BRAND24

Laserové centrum bylo postaveno s pomocí evropských peněz a otevřeno v roce 2015. Bělobrádek v souvislosti s jeho dalším provozem upozornil na to, že peníze na takzvanou udržitelnost jdou i ze státního rozpočtu. Návrh od ministerstva financí podle něj s vyššími náklady po zahájení provozu centra nepočítá. Bělobrádek tak do příštích let čeká velký boj o financování této infrastruktury. „Také bude záležet na managementu a Akademii věd, jak dokážou sehnat kolegy z jiných států, aby se podíleli na financování tohoto projektu, a na tom, jaké projekty tady budou,“ dodal.

Dále čtěte:

Česko má nejlepší 3D tiskárnu světa

Siemens plánuje v Česku rozšiřování výroby i výzkumu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).