Menu Zavřít

Nálada podnikatelů v Německu je nejlepší od jara 2014

26. 9. 2016
Autor: Cezary Piwowarski via wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Podnikatelská nálada v Německu se tento měsíc nečekaně výrazně zlepšila. Index podnikatelského klimatu, který dnes zveřejnil mnichovský institut Ifo, smazal srpnový pokles na minimum od konce roku 2014 a vystoupil nejvýše za více než dva roky.

Celkový index podnikatelského klimatu vzrostl o 3,2 bodu na 109,5 bodu, což je nejvyšší hodnota od května 2014. V srpnu přitom klesl o 2,2 bodu a zaznamenal nejhlubší pokles od jara 2012.

Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru odhadovali, že indikátor setrvá přibližně na srpnové úrovni. Průzkum je založen na dotazech u zhruba 7000 německých firem.

Podniky hodnotí lépe svou současnou situaci i výhled na nejbližších šest měsíců. Ukazatel současné situace vzrostl o 1,8 bodu na 114,7 bodu, index podnikatelských očekávání pak vystoupil o 4,4 bodu na 104,5 bodu.

„Firmy jsou ohledně příštích měsíců evidentně optimističtější. Jsou také spokojenější se svou současnou podnikatelskou situací. Německou ekonomiku čeká zlatý podzim,“ uvedl ke zprávě šéf Ifo Clemens Füst.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem. Loni vzrostla o 1,7 procenta, nejrychleji za poslední čtyři roky. Německá vláda v dubnu předpověděla, že letos by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Dále čtěte:

Deutsche Bank ztrácí na poli investičního bankovnictví

BRAND24

V Německu je chudobou ohroženo nejvíce lidí od sjednocení

Commerzbank bude propouštět. O práci přijde 5 tisíc lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).