Menu Zavřít

MMF varuje před daňovou reformou v USA, může zhoršit globální finanční stabilitu

19. 4. 2017
Autor: ČTK

Finanční stabilita ve světě se za poslední půlrok zlepšila, ohrozit by ji ale mohla chystaná daňová reforma ve Spojených státech či nadcházející volby v Evropě. Ve zprávě o globální finanční stabilitě to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Rizikem by podle něj mohl být i pokračující růst úvěrů v Číně.

Fond varoval před plánovaným snižováním daní a oslabením regulace finančního sektoru v USA. Mohly by totiž vyvolat riskantní chování, které předcházelo poslední finanční krizi v roce 2008.

MMF poznamenal, že díky vyšším úrokovým sazbám se zvyšují příjmy amerických bank. Zároveň se ale domnívá, že americké firmy peníze ušetřené díky daňové reformě nepoužijí k dalším investicím. Peníze, které budou patrně zahrnovat repatriaci zisků ze zahraničí, podle MMF spíše použijí na rizikovější transakce. To jsou například nákupy finančních aktiv, fúze či výplata dividend. Největší tendenci k takovému chování budou mít podle MMF firmy ze sektoru informačních technologií a zdravotnictví.

Zpráva připomíná, že větší daňové reformy v minulosti většinou provázel nárůst rizikovějšího chování. Firmy si pak více půjčovaly, což skončilo hospodářskou recesí. Jako příklad fond uvádí roky 1990 a 2008.

Navíc, pokud americký trh práce nebude schopen plně absorbovat stimulační opatření v podobě snížení daní, jak navrhuje administrativa prezidenta Donalda Trumpa, pak se místo snížení nezaměstnanosti může dostavit spíš rychlejší růst inflace a výraznější růstu úroků. To by byl rovněž faktor k posílení nestability na trhu.

MMF proto doporučuje omezit financování na dluh a zrušit možnost odečtu úrokových nákladů z podnikové daně. O takových opatřeních se v USA momentálně diskutuje.

BRAND24

Větším rizikům podle fondu i nadále čelí mladé tržní ekonomiky. Hrozbou je pro ně jak rostoucí protekcionismus, který by mohl snížit poptávku po jejich zboží, tak rychlejší růst inflace v USA v kombinaci s výraznějším růstem úroků. To může vést k odlivu kapitálu a ke zhoršení obsluhy jejich zahraničního dluhu.

Čtěte dále:

Globální dluh vyšplhal na 3,7 biliardy, dále roste

Otevřené trhy jsou zárukou blahobytu: Šéf OECD varoval před protekcionismem

Řecký dluh je neudržitelný, varuje MMF. Navzdory pokroku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).