Menu Zavřít

Ministerstvo průmyslu vypíše výzvu na dotace pro rychlý internet do konce měsíce

24. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo do konce března vypsat první část výzvy k čerpání evropských dotací na budování vysokorychlostních internetových sítí. Celkový objem bude kolem 11 miliard korun.

Zbývající část peněz ze schválených 14 miliard z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost chce MPO vypsat na podzim, podle zájmu v první vlně.

Vypsání dotací se několik let odkládalo. Kvůli dotačnímu programu muselo ministerstvo nechat zmapovat dostupnost vysokorychlostního internetu v jednotlivých lokalitách a určit tzv. bílá místa. Veřejná podpora totiž může směřovat pouze do oblastí bez připojení, kde soukromé subjekty na základě tržních mechanismů s budováním přípojek ani v budoucnu nepočítají. Podle mapování tvoří bílá místa asi 30 procent všech sídel v ČR.

Havlíčkovo jmenování do funkce místo Jana Mládka ve čtvrtek prezidentu Miloši Zemanovi navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle prezidenta se Havlíček ministrem stane s téměř stoprocentní pravděpodobností. Zeman se s ním setká příští týden, jmenování předpokládá za další týden.


Čtěte, jak je to s rychlým internetem v Německu:

Rychlý internet do každé vsi. Německý projekt bude stát miliardy eur

Rychlý internet

BRAND24


Mezi priority Havlíčka patří dokončení legislativního procesu některých zákonů, zejména zákona o elektronických komunikacích. „To je cíl, který bychom chtěli dotáhnout do konce volebního tohoto období,“ řekl dnes budoucí ministr. Chce se také zaměřit na přípravu věcného záměru zákona o investičních pobídkách, který by umožnil Česku přilákat více investic s vyšší přidanou hodnotou.

Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na Sobotkův návrh, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Mládek pochybení odmítl a tvrdil, že je obětí mediální kampaně.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).