Menu Zavřít

Novým ministrem průmyslu a obchodu bude náměstek Havlíček

23. 3. 2017
Autor: čtk

Ministrem průmyslu a obchodu bude téměř jistě dosavadní náměstek tohoto úřadu Jiří Havlíček (40). Jeho jmenování do funkce dnes prezidentu Miloši Zemanovi navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle prezidenta se Havlíček ministrem stane s téměř stoprocentní pravděpodobností. Zeman se s ním setká příští týden, jmenování předpokládá za další týden, řekl prezident v rozhovoru pro televizi Barrandov.

Zeman se s premiérem shodli na tom, že Havlíček nepotřebuje čas, aby se v problematice ministerstva zorientoval. „Může tento resort převzít, aniž by se zaučoval, což by znamenalo ztrátu několika měsíců,“ řekl o Havlíčkovi prezident. Předpokládá, že by se Havlíček mohl po podzimních sněmovních volbách vrátit do své nynější funkce náměstka.

Sobotka po odpolední schůzce s prezidentem na Pražském hradě novinářům řekl, že Zeman na jeho návrh reagoval pozitivně. Jmenování Havlíčka premiér očekával během několika dnů.

Předseda vlády poznamenal, že za uplynulé dny, kdy resort po odvolání Jana Mládka (ČSSD) vedl, ho spolupráce s Havlíčkem přesvědčila, že je velmi dobře připraven úřad do voleb vést. Novinářům řekl, že pro Havlíčka se rozhodl, protože problematice rozumí, je relativně mladý, má energii a zkušenost z fungování složitého resortu. Havlíček bude mít za úkol prosadit věci související se zákonem o elektronických komunikacích, další prioritou bude zrychlení čerpání evropských peněz nebo příprava výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech a změna investičních pobídek.

BRAND24

Podobně jako prezident a premiér si dosavadních Havlíčkových zkušeností z ministerstva průmyslu cení také místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který se těší na spolupráci ve vládě. I podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je výhodné, že Havlíček přichází přímo z ministerstva. Podle ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše bude mít nelehkou pozici, protože na několik obtížných úkolů má jen pár měsíců. Šéf ODS Petr Fiala si myslí, že změna několik měsíců před volbami přišla příliš pozdě.

Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na Sobotkův návrh, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Mládek pochybení odmítl a tvrdil, že je obětí mediální kampaně. Havlíček je sedmým ministrem, který do Sobotkovy vlády nastupuje až v průběhu volebního období. Ve funkci náměstka spadá pod služební zákon. Z něj vyplývá, že pokud se stane členem vlády, tak bude jeho služební poměr pozastaven.

Jiří Havlíček (40)
Na ministerstvu průmyslu a obchodu je jako náměstek pověřen řízením sekce správní. Do jeho kompetence spadá oblast rozpočtu a financování, legislativa, informatika a hospodářská správa.

Havlíček se jako náměstek také specializuje na česko-čínskou spolupráci. Stát zastupuje v řídícím výboru Českých drah a v dozorčí radě České pošty.

V ČSSD působil Havlíček již za svých vysokoškolských studií, v letech 1998 až 2000 byl okresním tajemníkem v Kutné Hoře.

Hlavním manažerem strany se stal za šéfování Jiřího Paroubka, funkce byla tehdy v ČSSD nová, sociální demokraté kvůli tomu změnili stranický organizační řád.

Ke svým zájmům řadí historickou literaturu a práci na zahradě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).