Menu Zavřít

Miloš Zeman tři měsíce v úřadu. Jak ve velkém zahodit prezidentský start

8. 6. 2013
Autor: čtk

Přesně před třemi měsíci se úřadu prezidenta ujal po senzačním návratu do vysoké politiky Miloš Zeman. A přiznejme si, nikdo pořádně netušil, kdo že se to vlastně vrací. Zapšklý expremiér, kterého kdysi jeho vlastní strana hodila přes palubu a on se nyní vrací vyřídit si staré účty? Taková agenda by asi ohromujících 2,7 milionu voličů v druhém kole neoslovila.

Dobře naladěný Zeman mnohem spíše v předvolební kampani dal levicovým voličům naději, že se do české politiky vrací konečně někdo s vizí. Na rozdíl od zmatených či přímo nijakých programů protikandidátů Zeman dokolečka s úsměvem opakoval, že po vzoru Švýcarska přinese do Česka přímou demokracii a po vzoru Švédska vytáhne státními investicemi republiku z nejdelší recese v polistopadové éře. Jenže kde je přímá demokracie? Kde jsou investice?

Smělé vize padly pod nánosem kompetenčních afér, ostudných „viróz“ a děsivého vystupování během ničivých povodní. Pokud to 8. března nebylo ještě jasné, tak nyní po třech měsících už je to jisté: je zde ten starý Zeman, který má sice své ideály, ale ty spolehlivě překrývá každodenní pokušení ztropit nějaký ten skandálek v zatuchlém českém politickém rybníce. Za premiéra Zemana jsme místo podstatných věcí řešili údajnou zkorumpovanost novináře Ivana Breziny a dusili se více mediální, než reálnou akcí Čisté ruce. Za prezidenta Zemana zase řešíme „katolickou buznu“ Martina C. Putnu a neméně se zalykáme nesmyslným kompetenčním sporem o velvyslance.

Program premiéra, ne prezidenta

Miloš Zeman dosud vlastně přednesl své tři prezidentské programy. V tom předvolebním slíbil dvě zásadní reformy (to, že jako prezident na jejich realizaci nemá sílu, zjevně Zemanovi nevadilo). V politice by změnil voleb systém zmenšením volebních obvodů, zavedl zaškrtávání různých kandidátů z různých stran a ještě to okořenil referendy. Takto provedená reforma by nejspíše způsobila systémový chaos. Ale budiž, pokud si Zeman myslí, že je to lék na české politické poměry, ať to prosazuje. Děje se tak ale? Ne, pokud Zeman zrovna neleží s virózou, hádá s premiérem o vládu nad Hradní stráží či s ministrem zahraničí o velvyslance.

Podobné je to se Zemanovou ekonomickou reformou. Ta je propracovanější než ta politická, stojí na státních investicích, škrtech v eráru a progresivním zdanění. Od levicového politika nic překvapivého. Jaké je ale po třech měsících pokrok? Známe jen bonmot, že chce investovat do lidí, i do betonu.

Je podle Vás Miloš Zeman dobrým prezidentem?

Další své priority Zeman pak oznámil při svém inauguračním projevu. Při inauguraci přesně před třemi měsíci všem jasně ukázal, zač je toho stále ten stejný Zeman. Vyslovil se pro uklidnění politické scény a vyzdvižení úspěšných podnikatelů, osobností a starostů. Zároveň ale zaútočil na „ostrov negativní deviace“ v podobě českých médií. Ne že by kvalita českých médií byla omamná. Ale věnovat se v inauguračním projevu své zášti vůči hloupým novinářům a neříct například ani jedno slovo o zahraniční politice, to je něco na Hradě nebývalého.

A v květnovém projevu před poslanci pak bylo ještě více vidět, jak se předvolební Zeman s ideály stává zase každodenním politickým rutinérem. Ač to prezidentovi nijak nepřísluší, vrhnul se například na populární téma fotovoltaiky. Za měsíc tak stihl vyhlásit více priorit, než kolik se vejde do programů několika vlád.

Umělecký dojem: nula

Má ale vůbec cenu připomínat, co Zeman chce při svém návratu v české politice dokázat? Zeman, to je pro většinu občanů (a je jedno zda Zemanových voličů či odpůrců) po třech měsících směšný spor o Livii Klausovou, studený pot a zapadlé oči upřené na korunovační klenoty či absurdní vměšování se univerzitám do výběru profesorů. Ale přesto ano, Zemanův program má cenu si připomínat. Jeho premiérování z přelomu tisíciletí bylo také ve znamení jednoho skandálu za druhým, ale Zeman toho také mnoho ze své agendy prosadil.

Nyní se může dít něco podobného. Rozptylováni „katolickou buznou“ Putnou a „nedávnými povodněmi“ před jejich kulminací třeba za pět let s údivem zjistíme, že toho Zeman prosadil celkem dost: už nyní během tří měsíců protlačil čtyři nové ústavní soudce a další jistě prosadí. Čeká ho obměna rady centrální banky. Dříve či později mu poslanci asi schválí i vytoužená majetková přiznání. V investicích se shodně s ČSSD a nyní i po povodních i s vládou. Přímá volba starostů se chystá pro malé obce a i na volební systém může jednou také dojít.

Ale žádný pozdější úspěch nemůže odůvodnit to nynější (a asi trvalé) pochybné vystupování, které se k Hradu rozhodně nehodí. Zeman si už léta myslí, že jeho oprsklé vyjadřování a vulgární bonmoty tolerantní a inteligentní člověk s úsměvem ocení, ostatní mají holt smůlu. Ale nyní jste, pane Zemane, prezidentem všech občanů. Tak se podle toho chovejte.


O Miloši Zemanovi čtěte více:

Martin Čaban: Druhá Zemanova chyba

CONTENT24

Zeman: Současná krize může být delší, než míní optimisté


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).