Menu Zavřít

Miliardář Beran obviněn z krácení daní

15. 1. 2010
Autor: Euro.cz

Kriminalita

CONTENT24

Podnikatel David Beran má další problém. Policie jej minulý týden obvinila z daňového úniku ve výši 180,6 milionu korun, za což mu hrozí deset let vězení. Beran měl porušit zákon v letech 2002 až 2005 tím, že krátil daně společnosti Profi Credit Czech, kterou ovládá. Policie obvinila Berana v červnu loňského roku. Státní zástupce ale usnesení o zahájení trestního stíhání zrušil. Beran je nyní stíhán za stejný skutek, vyšetřovatelé ale snížili výši škody.
Podnikatel obvinění odmítá. V reakci, kterou poslal médiím, tvrdí, že se o něm dozvěděl později než novináři. I z tohoto důvodu podal na postup vyšetřovatelů stížnost. Současně se domnívá, že se při vyšetřování případu neobjevily nové skutečnosti, které by dokazovaly jeho vinu. „Vzhledem k neuvěřitelnému průběhu celého případu zvažuji zveřejnění částí spisu, abych poukázal na podivné praktiky ve vyšetřování a na podivný postup upozornil odpovědné osoby,“ uvádí ve své zprávě Beran.
V médiích se minulý týden objevila zpráva, že Beran před několika lety uzavřel smlouvu s renomovanými poradci z firmy Ernst & Young (E&Y). Poradci prostřednictvím pobočky v Praze, Rotterdamu a na britském ostrově Man pomohli Beranovi zorganizovat řetězec firem, přes který dle policie tekly nezdaněné peníze. „Tímto aktem zastřel David Beran své stoprocentní vlastnictví upsaných akcií společnosti, popsala policie v obvinění Berana, jak mu pomohla pobočka E&Y,“ uvedl server idnes.cz.
Beran se v posledních letech „proslavil“ především sérií několika sporů se svým bývalým obchodním partnerem, podnikatelem Karlem Komárkem. Byznysmeni původně plánovali vznik velkého průmyslového holdingu, do kterého chtěli vložit podniky Vítkovice, ŽDB a Bonatrans. Z plánů sešlo, Beran se s Komárkem rozhádal a nyní po sobě oba podnikatelé v několika soudních sporech a arbitrážích požadují vzájemně miliardové odškodné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).