Menu Zavřít

Metrostav postaví na Islandu tunel a most. Hotovo musí být dřív, než sníh uzavře silnice

27. 4. 2017
Autor: Metrostav

Stavební společnost Metrostav postaví v odlehlé části Islandu mezi dvěma fjordy šestikilometrový tunel, most a osm kilometrů silnice. Zakázka má hodnotu 1,3 miliardy korun, na českou firmu připadne 800 milionů. Zbytek získá islandský partner Metrostavu.

Stavba by měla začít už v květnu, hotovo má být v září 2020. Stavbaři chtějí každý měsíc postoupit o 280 metrů. Tunel v severozápadní části ostrova je pro místní důležitý, protože v zimě jsou cesty zapadané, informuje o tom server E15.


Metrostav spoléhá na zahraniční zakázky. Přečtěte si více:

Metrostav zvýšil zisk, tržby mu klesly. Na vině je nedostatek projektů v Česku

Největší objem zakázek získal Metrostav.


Metrostav už dva tunely na Islandu postavil. „Věříme, že geologické podmínky budou pro ražby příznivější než u předchozích tunelů,“ sdělil serveru manažer firmy Aleš Gothard. Firma musela při dřívějších stavbách řešit extrémní klimatické podmínky i obtížnou logistiku.

BRAND24

Metrostav loni zvýšil čistý zisk meziročně o 9,7 procenta na 495,6 milionu korun. Tržby klesly o 8,6 procenta na 17,6 miliardy korun. Nedostatek projektů na českém trhu firma nahrazuje projekty v zahraničí, zejména v Polsku, na Slovensku a ve Skandinávii. V listopadu předala investorovi tunel u Veitastrondu v Norsku.

Ze stavebnictví dále čtěte:

Objem veřejných zakázek ve stavebnictví v lednu klesl o 48 pct

Mizerný rok stavařů. Sektor rostl poprvé až v prosinci

Tři největší developeři v Praze získali třetinu trhu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).