Menu Zavřít

Objem veřejných zakázek ve stavebnictví v lednu klesl o 48 pct

7. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Veřejní investoři v lednu vypsali 110 zakázek na stavební práce za 3,4 miliardy korun. Počet meziročně poklesl o 46 procent, objem se snížil o 48 procent na nejnižší hodnotu za poslední tři roky. Vyplývá to z údajů, které zpracovala analytická společnost CEEC Research.

„Propad v oblasti zahajovaných výběrových řízení byl v lednu opravdu významný. Jedním z důvodů je výrazný objem zahájených výběrových řízení v minulém roce, která se nyní snaží veřejní investoři co nejrychleji dokončit, aby zakázky mohly být zadány stavebním firmám a část z nich realizována ještě před volbami,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Naopak značná část výběrových řízení, která budou zahájena letos, bude podle něj dokončena až za řadu měsíců a stavět se začnou až po říjnových volbách do Sněmovny.

„Reálný vývoj výběrových řízení v lednu nepotvrzuje optimistická očekávání. Obavy před novým zákonem o zadávání veřejných zakázek dohnaly investory k překotnému vyhlašování soutěží v loňském třetím čtvrtletí. Od té doby si seznamování úředníků s inovovanými pravidly vybírá daň v naprostém propadu nových výběrových řízení,“ doplnil obchodní ředitel Metrostavu Milan Veselský.

Konkrétním firmám státní investoři v lednu zadali 245 zakázek za 9,95 miliardy korun. Počet se meziročně zvýšil zhruba o desetinu, hodnota vzrostla více než dvakrát.

BRAND24


Ze stavebnictví dále čtěte:

Mizerný rok stavařů. Sektor rostl poprvé až v prosinci

Objem veřejných zakázek vzrostl na 392 miliard, nejvýše za pět let

Stavaři mají málo zakázek, loni jich ubylo skoro o třetinu

Veřejné zakázky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).