Menu Zavřít

Lidé z generace Y investují opačně než jejich rodiče

26. 5. 2016
Autor: Flickr.com (CC BY 2.0)

Tvrzení, že se dnešní mladá generace liší v mnoha aspektech od svých rodičů, dnes nikdo moc nezpochybňuje. V oblasti investic jde ale o rozdíl přímo diametrální. Mladí investoři jdou proti tradičnímu pravidlu, že čím delší je investiční horizont, tím rizikovější investice si můžete dovolit.

Pokud bude nějakou dobu hodnota investic klesat, můžete si počkat na následný růst. Naopak čím více se krátí investiční horizont, tím byste měli být opatrnější. Zástupci generace Y, kteří mají teoreticky času dostatek, přesto tíhnou k investicím s nižším rizikem. Uvádí to studie švýcarské bankovní skupiny UBS. Ta se zaměřila na mladé investory ve Spojených státech ve věku od 21 do 36 let.

„Přestože operují v delším investičním horizontu, drží miléniálové v portfoliu téměř dvakrát více hotovosti než generace baby boomu,“ popsal serveru Business Insider Sameer Aurora z UBS. „Odvozujeme z toho, že jsou více zaměření na současnost než na budování bohatství v dlouhodobém horizontu,“ míní. Finance tak míří třeba do cestování.

Investiční chování dvacátníků a třicátníků se od silných generací narozených po druhé světové válce liší i dalších ohledech. Zatímco starší generace věří principu „nakup a drž“, mladí razí opačný přístup, takzvané časování trhu. Prodávají tedy akcie, když jsou ceny vysoko, a nakupují za nízké ceny. Principem „nakup a drž“ se podle průzkumu řídí téměř 90 procent investorů ze starších ročníků, ale jen necelých 60 procent z mladé generace.

BRAND24

Přečtěte si, jakých investičních chyb se dopouští celebrity

Sedm investičních chyb, kterých se dopouští celebrity

Lindsay Lohan.

Mladí jsou ale podstatně méně spokojení se svým portfoliem než generace baby boomu – konkrétně je to 78 procent ku 29 procentům. Příliš se jim nedařilo během finanční krize i následné obnově a teď moc neví, jak dál. „Přemýšlíme nad dlouhodobými investicemi, ale nevíme, jak na ně. Mezitím držíme více hotovosti, než by bylo nutné,“ popsala v rámci průzkumu 30letá žena.

Mladí investoři přitom získávají na důležitosti. Podle průzkumu PricewaterhouseCoopers bude tato generace kontrolovat do roku 2020 více než polovinu investovatelného majetku. To je zhruba 30 bilionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).