Menu Zavřít

Miliardový obchod na obzoru. Dodavatel energií Lumius je na prodej

21. 2. 2017
Autor: Tomáš Novák

Dodavatel elektřiny a plynu Lumius Holding může změnit majitele. Distribuční skupina s hodnotou převyšující miliardu korun chce otestovat zájem trhu. Nynějším vlastníkem společnosti je Pavel Miklas.

Ano, naše firma může změnit majitele, přiznává ředitel energetické společnosti Lumius Miloň Vojnar. Lumius s pomocí poradenských firem otestuje zájem trhu a poté se vlastník rozhodne, zda společnost prodá, nebo si ji ponechá.

Tržby 5,8 miliardy korun, zisk před zdaněním 82 milionů korun. Takové jsou hlavní finanční výsledky energetické firmy Lumius. Celý Lumius Holding, zahrnující též prodej energií na Slovensku a aktivity v oblasti rozvodu energie a teplárenství, utržil za loňský rok přes sedm miliard korun.

Přesto se jedná o podnik, který širší veřejnost nezná. Zaměřuje se totiž na dodávky elektřiny a zemního plynu velkým zákazníkům – průmyslovým podnikům a veřejnému sektoru. Energie od něj odebírá například pražská ČVUT i brněnské VUT, Dopravní podnik města Brna nebo Správa Pražského hradu. Domácnostem dodávky energií nenabízí.

Přečtěte si také:

Drahý plyn: dodavatelé ignorují cenové doporučení regulátora

 Plynový kotel

Na trhu s energiemi patří Lumius mezi desítku největších dodavatelů, v posledních letech však naráží na limity růstu. Největší objem dodávek elektřiny a plynu zaznamenal v roce 2011, poté následoval pokles. Nevyšel ani pokus expandovat na trhy v Polsku, Maďarsku a Chorvatsku.

Proto přicházejí na řadu úvahy o prodeji. „Oslovilo nás několik zájemců ze zahraničí i tuzemska. Aby dostali všichni stejnou šanci, vyhlásíme soutěž. Stane se tak po oznámení auditovaných výsledků hospodaření, které budeme mít k dispozici v březnu,“ uvedl Miloň Vojnar.

BRAND24

Vlastníkem skupiny Lumius Holding se sídlem ve Frýdku-Místku je podnikatel Pavel Miklas, který si zachovává anonymitu a s médii nekomunikuje. Firmu navenek zastupuje její ředitel Vojnar. Tržní hodnota holdingu Lumius by dle informací portálu Euro.cz měla převýšit jednu miliardu korun.

Dále čtěte:

Změna na trhu s energiemi: cenu křiví zprostředkovatelé

Méně jádra, více uhlí a plynu. Závislost Česka na fosilních palivech opět roste

Překážky nových reaktorů? Hlavně manažeři a akcionáři ČEZ


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).