Menu Zavřít

Levná Tesla 3 má háček: za nabíjení se bude platit

2. 6. 2016
Autor: CC BY 2.0: Steve Jurvetson via Flickr

Model 3 americké automobilky Tesla, tedy dosud nejlevnější elektromobil s cílem stát se masovým, nakonec nemusí vyjít majitele vozů zase tak lacino. Tesla Motors přišla s tím, že zřejmě zpoplatní majitelům aut užívání nabíjecích stanic společnosti, což u dosavadních modelů poskytovala zadarmo.

„Nabíjení zdarma nese z fundamentálního pohledu své náklady,“ prohlásil Elon Musk podle agentury Bloomberg na úterním setkání akcionářů. „Zřejmým krokem je oddělení od nákladů na Teslu 3. Stále bude dlouhé cestování velice levné, mnohem levnější než benzín. Ale nebude to napořád zadarmo, pokud si nepořídíte balíček.“

BRAND24

Kolik má stát onen „balíček“, tedy přístup k nabíjecím stanicím, Musk neprozradil. Elektromobily si lidé běžně nabíjí doma či v malých stanicích ve městech, pro delší cestování však využívají supernabíječky Tesly, které se typicky nachází podél dálnic mezi velkými městy a jsou schopny za půl hodiny nabít vozidlo na ujetí 270 kilometrů. Podle Tesly je to až desetkrát více než u klasických nabíječek. Po celém světě jich Tesla Motors má 632, v České republice zatím žádné, ale jejich výstavbu plánuje. Jednu stanici lze najít ve slovenském Zvolenu.

Elektromobil stojí 35 tisíc dolarů (840 tisíc korun), předběžná objednávka, kterou lze u Tesla zakoupit od letošního jara, vyjde na tisíc dolarů. První vůz by měl poznat svého majitele 1. července 2017. Celkem Tesla registruje 373 tisíc předběžných objednávek, z toho 880 v České republice. Elon Musk nedávno ohlásil velice ambiciózní plán vyrobit v roce 2018 půl milionu vozidel. To je desetkrát více než v roce 2015 a zhruba poloviční produkce české Škody.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).