Menu Zavřít

Krúpa: Při likvidaci Agrobanky se uplácelo. Arca podala trestní oznámení

29. 9. 2016
Autor: Redakce

Investiční skupina Arca Capital Pavla Krúpy se stále více „angažuje“ v případu Agrobanky, která je v současnosti v likvidaci. Jak uvedl Krúpa, skupina podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu při likvidaci společnosti Agrobanka.

Podle Krúpy se oznámení týká porušení povinnosti při správě cizího majetku a úplatkářství v souvislosti s uzavřením narovnávací dohody mezi členy orgánů Agrobanky Praha a GE Money Bank (dnes Moneta Money Bank) a dalšími společnostmi ze skupiny General Electric. Arca Capital je malým akcionářem Agrobanky.

Skupina General Electric koupila část Agrobanky (AGB) v roce 1998. Dva roky po uvalení nucené správy na AGB.

Již dříve Krúpa uvedl, že chce vymáhat po vedení Agrobanky a Moneta Money Bank náhradu za část Agrobanky, kterou koupila. „Chceme zažalovat o náhradu škody celou skupinu General Electric, chceme adekvátní náhradu za majetek Agrobanky řádově v miliardách korun,“ prohlásil Krúpa. S touto žalobou Krúpa stále počítá.

Trestní oznámení podala společnost Arca Services ze skupiny Arca Capital na konci minulého týdne u Městského státního zastupitelství v Praze. „Trestní oznámení jsme obdrželi, na koho je směřováno, nebudeme v této fázi specifikovat. Státní zástupce ho nyní prostuduje a rozhodne o dalším postupu,“ sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Trestných činů se mohli podle Krúpy dopustit likvidátor a vedení Agrobanky a rovněž zaměstnanci dnešní Moneta Money Bank. Likvidátorovi a vedení Agrobanky Krúpa vyčítá, že se u soudu nedomáhali neplatnosti prodeje části Agrobanky do rukou GE Capital Bank.

To však není jediná Krúpova výhrada. Kritizuje rovněž uzavřené dohody o narovnání s GE Money Bank, v jejich rámci již získala část akcionářů vyplaceno zhruba 560 milionů korun.

„V souvislosti s uskutečněním narovnávacích dohod uzavíraných od roku 2010 se mohli členové statutárního a kontrolního orgánu Agrobanky a osoby jednající za společnosti GE Money Bank, GE Capital International Holdings Corporation a GE Money Czech Holding Company dopustit trestného činu podplacení,“ uvádí Krúpa a dodává: „Aby si zajistili nenapadnutelnost kupní smlouvy o prodeji části podniku z roku 1998, poskytli jednotlivým akcionářům, a pravděpodobně i členům statuárního a kontrolního orgánu Agrobanky, prostřednictvím uzavření dohody o narovnání vyplacení částky ve výši patnácti procent jmenovité hodnoty jejich akcií Agrobanky.“

Moneta Money Bank jakékoliv pochybení odmítá. „Pokud dojde k opětovnému vyšetřování tzv. kauzy Agrobanky, jak se již stalo několikrát v minulosti, výsledek bude stejný. K žádným nepravostem zde nedošlo,“ říká Tomáš Černý, šéf právního oddělení Moneta Money Bank.

Moneta podle něj považuje celou záležitost za uzavřenou. „Moneta jedná a vždy jednala v dobré víře pro všechny zúčastněné. Bohužel účelové snahy tvrdit opak poškozují zejména akcionáře Agrobanky, neboť oddalují dokončení likvidace a výplatu likvidačního zůstatku,“ tvrdí Černý.

Likvidaci Agrobanky v současnosti řídí společnost Value Added, kterou zastupuje Petr Čermák. „Likvidátor Agrobanky Praha a.s. v likvidaci nebyl o podání uvedeného trestního oznámení informován, a proto se k této záležitosti nemůže vyjádřit,“ reagoval Čermák.

Na Agrobanku uvalila před dvaceti lety Česká národní banka nucenou správu. Bylo to v době, kdy banku ovládala skupina Motoinvest v čele s finančníkem Pavlem Tykačem. O dva roky později prodal část Agrobanky nucený správce Jiří Klumpar skupině General Electric. Klumpar se následně stal členem představenstva GE Capital Bank, která vznikla z prodané části Agrobanky.

Dále čtěte:

BRAND24

Miliardář Krúpa chce koupit pohledávky za Vítkovicemi

Příběh firmy Conseq: od prošlapaného lina k miliardám


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).