Menu Zavřít

Jeden z největších obchodníků s emisními povolenkami ve střední Evropě míří k bankrotu

27. 6. 2017
Autor: novák tomáš/euro

Jeden z největších obchodníků s emisními povolenkami ve střední Evropě - a také firma podezřelá ze zpronevěry části povolenek - se stala neplatičem směřujícím k bankrotu. Tuto sestupnou dráhu nabrala společnost Virtuse Energy, letos v únoru přejmenovaná na BCRL. Do insolvenčního řízení ji posílá věřitel, který pět měsíců marně čeká na proplacení faktury za elektřinu.

Nejedná se tu přitom o žádné nedoplatky za svícení v kanceláři. Firma Virtuse Energy se pokoušela rozjet dodávky elektrické energie koncovým zákazníkům. Insolvenční návrh podala společnost Lama energy podnikatele Petra Lamicha, která od ledna čeká na zaplacení téměř tří milionů korun. Právní zástupce firmy Lama energy zároveň upozornil soud na další dva věřitele s pohledávkami po splatnosti. Rozhodnutí o vyhlášení či zamítnutí insolvenčního návrhu by měl soud vydat v nejbližších týdnech.

Šestileté působení firmy Virtuse Energy tak směřuje k nepěknému konci. Přitom na vrcholu slávy v roce 2014 společnost vykazovala objem obchodů šest miliard korun, kontrolovala 80 procent obchodů s emisními povolenkami v Česku a chystala expanzi do Číny. První náznaky problémů se projevily loni v březnu, kdy byl k odchodu z firmy donucen její spoluzakladatel a nejznámější představitel Jan Fousek.

O pár měsíců později již Virtuse Energy čelila prvnímu insolvenčnímu návrhu. K soudu jej podaly Povážské cementárny, které se cítily okradené o 60 tisíc emisních povolenek v tržní hodnotě zhruba osm milionů korun. O povolenky údajně přišly i firmy Ostrovská teplárenská a Vetropack Nemšová.

Loňský pokus však skončil jedním z nejpodivnějších rozhodnutí české justice. Městský soud v Praze totiž v září 2016 zamítl insolvenční návrh na firmu Virtuse Energy s odůvodněním, že se v daném případě nejedná o splatnou peněžitou pohledávku a že věřitel „neprokázal závazek dlužníka vrátit mu hodnotu povolenek v peněžním vyjádření“.

Dále čtěte:

Velká uhelná sekyra. Tykačova a Dienstlova elektrárna loni prodělala 748 milionů korun

BRAND24

Nová ostravská ocelárna v ohrožení. ArcelorMittal váhá s investicí

Dinosauři evropské energetiky: ČEZ a RWE nezvládají obrat k zelené


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).