Menu Zavřít

Jaroslav Toman, OEZ Letohrad

7. 2. 2005
Autor: Euro.cz

ÚSPĚŠNÝ KRAJAN Kdo je nejbohatším podnikatelem v kraji? Tipy místních směřují ke spolumajiteli OEZ Letohrad Jaroslavu Tomanovi. Je generálním ředitelem firmy, vedle toho i šestinovým spolumajitelem tohoto podniku. Tedy první mezi šesticí rovných? „Nikoli!“ odpovídá se smíchem Toman.

**ÚSPĚŠNÝ KRAJAN

Kdo je nejbohatším podnikatelem v kraji? Tipy místních směřují ke spolumajiteli OEZ Letohrad Jaroslavu Tomanovi. Je generálním ředitelem firmy, vedle toho i šestinovým spolumajitelem tohoto podniku. Tedy první mezi šesticí rovných? „Nikoli!“ odpovídá se smíchem Toman. „Všichni jsme si rovni, je to jenom otázka společného rozhodnutí, co kdo dělá.“

OEZ - společnost s ručením omezeným a výhradně českým kapitálem - na trhu elektrotechnických výrobků působí už dlouhá desetiletí. Sám Jaroslav Toman v ní pracuje od roku 1976. V průběhu let dálkově vystudoval vysokou ekonomickou školu, stal se vedoucím oddělení ekonomiky práce a v roce 1990 obchodním ředitelem OEZ. Za dva roky ale firmu opustil - aby se o něco později s dalšími pěti společníky do firmy vrátil jako její spolumajitel. Do funkce generálního ředitele nastoupil předloni. Společnost pod jeho vedením prosperuje.

CONTENT24

Za loňský rok její obrat pravděpodobně překročí jednu miliardu korun a podnik je dlouhodobě v černých číslech („Zisk loňského roku ještě není spočten,“ říká Toman). OEZ se stále více orientuje na export. Pro velkého výrobce jističů, rozvaděčů a dalších elektrotechnických zařízení je totiž náš trh těsný. Je mu těsné i domácí podnikatelské prostředí? „Myslím, že se to postupně lepší. Já doufám, a jistě nejsem sám, že se brzy dočkáme snížení daní,“ říká Toman. I bez toho se ale OEZ daří , což je patrné i na tom, že začíná být vidět. Je reklamním partnerem naší proslulé biatlonové reprezentantky Kateřiny Neumannové i fotbalové Sparty.

Být šestinovým podílníkem v ziskovém podniku s miliardovým obratem jistě neznamená třít bídu s nouzí. „Mám, co potřebuji. A myslím si, že zaslouženě. Manažer velkého podniku, to není ten, kdo shromažďuje na kontu miliony. To je především člověk, jehož činnost pochopitelně kvalitní - dává obživu desítkám a stovkám dalších lidí. A za to si zaslouží odpovídající odměnu.“ A podnikatel Toman dodává: „Vlastně jedna věc mě na podnikatelském prostředí mrzí. Stále ještě si řada lidí myslí: co podnikatel - to gauner!“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).