Menu Zavřít

Janota naplánoval rozpočtovou kúru. Poznáme ji v peněženkách

16. 6. 2010
Autor: profit

Za nejtvrdší úsporný balíček v historii je považován připravovaný návrh ministra financí Janoty na snížení schodku veřejných financí, píší Hospodářské noviny.

Autor: sxc.hu

Vrátit zdraví české ekonomice by mělo splnění padesátistránkového plánu, se kterým seznámil ministr financí Eduard Janota poradu ekonomických ministrů. Jeho cílem je snížit schodek veřejných financí pod 140 miliard, takže zřejmě nejtvrdší úsporný balíček v historii pocítí od prvního ledna příštího roku všichni Češi.

„Je to standardní materiál, na jehož základě se budou v červenci stanovovat výdajové rámce jednotlivých rozpočtových kapitol,“ reagoval Janota pro Hospodářské noviny. Ministr plánuje vybrat na daních o 28,5 miliardy korun více, výdaje chce přiškrtit o 39,5 miliardy, takže v rozpočtu na příští rok hodlá uspořit 68 miliard.

Pro boháče vyšší zdanění, pro všechny nižší sleva na dani

CONTENT24

Podle Janotovy zprávy jde o řešení, kterým Česko může snížit schodek pod 4,8 procenta HDP a dodržet tak svůj slib Evropské unii. Cestou k tomu je i zvýšení nižší sazby DPH z 10 na 12 procent, což zdraží potraviny i léky. Plán zahrnuje i vyšší zdanění lidí s příjmem nad 141 tisíc měsíčně hrubého a také živnostníků. Na všechny příjmové skupiny dopadne snížení měsíční slevy na dani pro jednotlivce z dnešních 2070 na 1970 korun.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).