Menu Zavřít

Insolvenční správce OKD neuznal pohledávky za 10 miliard

25. 7. 2016
Autor: čtk

Insolvenční správce Lee Louda neuznal dvě pohledávky největšího věřitele těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Jde o pohledávky dohromady za více než 10 miliard korun, jež přihlásila banka Citibank. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Důvody, proč pohledávky neuznal, nechtěl insolvenční správce komentovat. Řekl, že pohledávek, které popírá, je ale více.

Podle ihned.cz jde mimo jiné o pohledávky společnosti Metalimex Petra Otavy mladšího, který má zájem ve spojení s obchodníkem s uhlím Petrem Pauknerem a lobbistou Martinem Ulčákem získat společnost OKD, pokud projde konkurzem. Metalimex uplatňoval pohledávky celkem za 409 milionů korun za smluvní pokuty, které Louda neuznal.

Server uvedl, že v případě pohledávek Citibank jde o dluhopisy které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, společnost OKD za ně ručila. Jeden z dluhopisů má v korunách mít hodnotu 9,5 miliardy, druhý přes 600 milionů.

Podle vyjádření správce v seznamu přihlášených pohledávek ale nebylo věřitelem prokázáno, že společnosti NWR dluh vznikl. „Nebylo také vůbec prokázáno, že ručitelské závazky OKD, a. s., platně převzala, neboť zejména nebyla předložena platná plná moc pro osobu podepisující,“ uvedl Louda.

Pohledávkami se bude zabývat přezkumné jednání, které bude v srpnu předcházet schůzi věřitelů. „Protože z toho může být soudní spor, nechci to dopředu komentovat,“ řekl Louda.

Největším uznaným věřitelem tak je aktuálně skupina Advanced World Transport (AWT), která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun. AWT je spolu s českým státem (Českou správou sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovnou Revírní bratrská pokladna členem prozatímního věřitelského výboru OKD.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům celkem více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. V dolech OKD se dál těží uhlí, pracuje tam nyní i s dodavatelskými pracovníky asi 12.000 lidí. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. O budoucnosti OKD bude v srpnu rozhodovat věřitelský výbor.

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, kterou navrhuje vedení OKD, společnost nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud. Reorganizaci požaduje také moravskoslezská krajská tripartita a k restrukturalizaci se už přiklání i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Čtěte také:

Stát přihlásil pohledávku vůči OKD za téměř 2 miliardy

BRAND24

OKD a jejího majitele prověřuje protikorupční policie

Babiš navrhne půjčit OKD 700 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).