Menu Zavřít

Inflace v Německu stoupla v únoru nejvýše za čtyři a půl roku

1. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Meziroční míra inflace v Německu v únoru dále zrychlila na 2,2 procenta a zaznamenala nové maximum za čtyři a půl roku. Uvedl to v dnešní předběžné zprávě německý statistický úřad. Německá inflace se tak dostala nad úroveň oficiálního cíle Evropské centrální banky (ECB) pro celou eurozónu, což by banku mohlo přimět uvažovat o opouštění mimořádně uvolněné měnové politiky.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení inflace podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu EU na 2,1 procenta z lednových 1,9 procenta. Únorový údaj je nejvyšší od srpna 2012. Ke zrychlení inflace opět přispěly hlavně rostoucí ceny energií a vyšší ceny potravin.


Přečtěte si, jak Euro-americké obchodní vztahy hodnotí Miroslav Zámečník:

Miroslav Zámečník: Obchod mezi Amerikou a Evropou. Co bude dál?

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)


Cílem ECB je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty. ECB v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby inflaci podpořila. Zavedla například záporné depozitní sazby a spustila nákupy vládních dluhopisů.

Silný růst inflace v Německu by mohl zvýšit tlak na zpřísňování měnové politiky v eurozóně, zvláště před zářijovými volbami v Německu. Ke kritikům uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann a mnozí němečtí politici. Veřejnost nese nelibě zejména to, že extrémně nízké úroky poškozují střadatele.

BRAND24


Z ekonomiky čtěte dále:

Brusel odhaduje letošní růst Česka na 2,6 procenta

Inflace zrychlila růst na 2,2 procenta. Stouply hlavně ceny paliv a potravin

Inflace v Řecku se přiblížila pětiletému maximu. Vystoupala na 1,5 procenta

Stánky s ovocem v řecké metropoli Athény


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).