Menu Zavřít

Hongkong následuje Čínu. Agentura Moody's mu také zhoršila rating

25. 5. 2017
Autor: WiNG via wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila úvěrová hodnocení Hongkongu jen pár hodin poté, co totéž učinila Číně. Svůj krok odůvodnila těsnými politickými, hospodářskými i finančními vazbami částečně autonomního území Hongkongu na pevninskou Čínu. Agentura snížila rating Číny i Hongkongu poprvé za téměř 30 let.

Moody's snížila rating závazků v domácí i zahraniční měně na Aa2 z dosavadního stupně Aa1. Ratingový výhled změnila ze stabilního na negativní, nicméně poznamenala, že rizika ovlivňující rating jsou vyvážená.

Změna hodnocení Hongkongu nebyla žádným překvapením, když ve středu Moody's zhoršila úvěrová hodnocení Číny a naplnila tím své varování z loňského března. Svůj krok vysvětlila předpokládaným zpomalováním hospodářského růstu a pokračujícím růstem dluhu.


Přečtěte si více o tom, proč byl snížen rating Číně

 Moody´s


Vláda Hongkongu s rozhodnutím agentury zásadně nesouhlasí a označila ho za mechanické. Ministr financí Paul Chan prohlásil, že Moody's přehlíží zdravé ekonomické základy, odolný bankovní sektor i silnou finanční pozici Hongkongu.

BRAND24

Peking převzal kontrolu nad městem od Británie v roce 1997, ale Hongkongu zůstal samostatný finanční systém a vlastní měna.

Dále čtěte:

Kongres dočasně odvrátil platební neschopnost USA

Brexit může poškodit rating unie

Banky jako rukojmí. V jednání EU s Londýnem o volném obchodu přitvrzuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).