Menu Zavřít

Fortuně klesl zisk o více než 40 procent. Objem sázek ale vzrostl

9. 3. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group loni klesl čistý zisk o 42,4 procenta na 11,2 milionu eur (asi 303 milionů korun). Výsledek byl ovlivněn mimo jiné zvýšením sázkové daně v Česku. Objem přijatých sázek ale loni vzrostl o 22,6 procenta na 1,04 miliardy eur (zhruba 28,1 miliardy korun). Vyplývá to z předběžných neauditovaných výsledků firmy.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) firmě klesl o 18,5 procenta na 22,1 milionu eur (597 milionů korun). „EBITDA Společnosti byla ovlivněna zvýšením sázkové daně v České republice, nepříznivým vývojem sportovních výsledků v roce 2016 a plánovaným nárůstem provozních nákladů v souvislosti podporou růstových příležitostí společnosti,“ uvedl generální ředitel Fortuny Per Widerstrom.

Analytici pokles zisku o desítky procent očekávali. Jako důvod uváděli vedle zvýšení daně například náběh sponzoringu nejvyšší fotbalové soutěže, investice do online kasina nebo náklady na přípravu koupě firmy Hattrick Sports Group. Díky ní Fortuna pronikne do Rumunska, Chorvatska a do Španělska.

„Samotná čísla jsou pro nás negativní. EBITDA je mírně pod naší projekcí i pod předchozím výhledem managementu, který počítal s poklesem o deset až 15 procent,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička. Akcie firmy na pražské burze zahájily dnešní obchodování poklesem, v 09:50 ztrácely 1,5 procenta a pohybovaly se na úrovni 97,50 Kč. „Výsledky jsou zklamáním, pokles zisku se zrychluje. Dopady akvizice Hattrick Sports Group zatím nejsou jasné. Dividenda je v nedohlednu, i díky dluhu kvůli akvizici. Nicméně, dlouhodobě je Fortuna zajímavým titulem s dobrým růstovým potenciálem,“ doplnil analytik BH Securities Martin Vlček.

„Přijaté sázky rostly dvouciferně na všech našich klíčových trzích, primárně vlivem rostoucího online sázení zejména přes mobilní zařízení, zatímco sázení na pobočkách rostlo jednociferně,“ sdělil Widerstrom. Na tržbách se naprostou většinou podílelo sportovní sázení. Objem přijatých sázek na sport činil 1,02 miliardy eur (27,6 miliardy Kč). Přijaté sázky z loterie dosáhly 20,2 milionu eur (545 milionů korun).


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro se zakladatelem Fortuny Horáčkem:

Michal Horáček: Jen já a lidi

Michal Horáček


Hrubé výhry činily 163 milionů eur (4,4 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 10,5 procenta. Hrubé výhry z kurzového sázení dosáhly výše 153,8 milionu eur (4,1 miliardy Kč). Hrubé výhry ze sázení po internetu pak vzrostly o 21,7 procenta na 103,1 milionů eur (2,8 miliardy Kč).

„Výkonnost v oblasti přijatých sázek a hrubých výher v roce 2016 byla podpořena růstem sportovního sázením online po internetu a přes mobilní zařízení a rovněž mistrovstvím Evropy ve fotbale UEFA EURO 2016 ve Francii,“ dodala firma.

BRAND24

Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009, zaměřuje se hlavně na kurzové sázky. Původně česká firma s 25letou historií dosud působila v Česku, na Slovensku a v Polsku. S akciemi Fortuny se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.


O Fortuně a hazardu dále čtěte:

Fortuna získala licenci k provozování loterních her na internetu

Sazka spustí loterie na internetu, získala licenci

Komárek se Šmejcem se stali hlavními akcionáři řecké sázkovky OPAP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).