Menu Zavřít

Sazka spustí loterie na internetu, získala licenci

27. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Sázková společnost Sazka může na internetu provozovat loterie jako například Sportku, Eurojackpot, Euromiliony nebo Kasičku. Ministerstvo financí Sazce udělilo licenci. Spuštění her online plánuje Sazka v nejbližší možné době.

„Získání povolení k možnosti sázení tradičních loterií na internetu je důležitým milníkem loterního byznysu v České republice. V okolních zemích jsou loterie na internetu povoleny už mnoho let, Sazka se tak stane největší loterní digitální firmou v České republice. Ovšem terminálová síť bude nadále klíčovým prodejním místem,“ uvedl mluvčí společnosti Václav Friedmann K sázení na internetu bude podle něj nutná registrace, na terminálech půjde sázet nadále i bez ní.

V pátek získala od MF povolení Fortuna, šlo o první českou sázkovou společnost, které ministerstvo licenci udělilo. Fortuna může online provozovat například ruletu nebo výherní automaty. Již na konci ledna podobné povolení získala zahraniční společnost PokerStars. Udělení licence vyžaduje nový zákon o hazardu, který je účinný od 1. ledna.

Dopady nového zákona

Na trh mohou podle nového zákona o hazardu vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firma, která si chce požádat o licenci, musí však nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a teprve pak požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu.

„Jde ale jen o jeden ze způsobů, jak vyhovět zákonu proti praní špinavých peněz. Další možností je návštěva notáře. Nebo samozřejmě na pobočce, pokud by si ji zde firma otevřela,“ doplnil mluvčí MF Filip Běhal.

Klientům nelze uznat jejich staré registrace a nechat jim na herních kontech peníze, které tam měli již před získáním české licence. „Registrace je daná zákonem a budeme ji striktně vyžadovat. Nelze převádět dříve uzavřené registrace, stejně jako hráčská konta,“ uvedl již dříve náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Kromě toho mohou tuzemské loterní firmy nově provozovat online hry, jako například ruletu nebo poker.

Odchody nelegálů

Do konce ledna se z českého trhu podle ministerstva financí stáhlo 44 zahraničních loterních firem z 55 webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu. Už koncem ledna ministerstvo zahájilo správní řízení s firmou EU Lotto, která svoje hry provozuje pod obchodním názvem lottoland. V polovině února jej zahájilo rovněž s provozovatelem a držitelem domény hazardní hry Jackpot City. Jde o společnosti Bayton a Domain Name Brand Company Limited.

Tento týden MF zahájilo správní řízení s loterní firmou 1X Corp NV se sídlem na ostrově Curaçao, která provozuje hazardní hry pod obchodním názvem 1XBet. Ze stejného důvodu zahájilo ministerstvo správní řízení rovněž s držitelem domény, společností Domains By Proxy se sídlem v USA. Pokud firmy současný stav nenapraví, hrozí jim zablokování webových stránek a plateb, pokuta až 50 milionů korun a doměření daně.

BRAND24

Tržby společnosti Sazka v její největší hře Sportka loni meziročně klesly o 3,7 procenta na 5,63 miliardy korun. V roce 2015 Sazka zvýšila čistý zisk meziročně o 94 procent na 994,5 milionu korun. Tržby firmy předloni vzrostly o 23 procent na 11,3 miliardy korun. Sazka je členem nadnárodní investiční skupiny KKCG, působící v 11 zemích. V České republice má více než 7200 prodejních míst.

Přečtěte si:

Sazka Group zvyšuje podíl v Casinos Austria na třetinu

Stovky milionů do IT firem. Komárek založil fond s Foxconnem

Komárek se Šmejcem se stali hlavními akcionáři řecké sázkovky OPAP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).