Menu Zavřít

Elektřina nabízí čisté a komfortní vytápění,

18. 11. 2002
Autor: Euro.cz

upozorňuje obchodní ředitel Pražské energetiky František Krákora Elektřina je proti jiným palivům čistá. Umožňuje nejlepší regulaci topení a dalších spotřebičů, čímž se snižuje její spotřeba. Investice do tepelného čerpadla se vrátí do šesti let. Jak by měl postupovat zákazník, který si chce pořídit elektrické topení?

upozorňuje obchodní ředitel Pražské energetiky František Krákora

Elektřina je proti jiným palivům čistá. Umožňuje nejlepší regulaci topení a dalších spotřebičů, čímž se snižuje její spotřeba. Investice do tepelného čerpadla se vrátí do šesti let.

Jak by měl postupovat zákazník, který si chce pořídit elektrické topení?

V prvé řadě by měl zjistit v obchodní kanceláři, jak je dimenzována síť, aby zvolené topení mohl používat. V e většině případů lze bez úpravy připojit na síť kterýkoliv spotřebič. Případy z minulosti, kdy někdo chtěl akumulačky a od rozvodných závodů dostal odpověď, že to není možné tak to již neexistuje. Pokud by síť neumožnila okamžité připojení, tak se zákazníkovi sdělí, dokdy bude připravena. Také je důležité zjistit stav vnitřních rozvodů v domě. Z hlediska spokojenosti uživatele je pak důležité nezapomenout na posouzení tepelně technických vlastností vytápěné budovy.

V čem spočívají přednosti tohoto topení?

Elektřina nabízí čisté a komfortní vytápění, ohřev vody i vaření. Na moderním elektrickém sporáku s keramickou deskou uvaříte stejně rychle jako na plynu. Proti jiným palivům je elektřina čistou energií. Nezapomínejte, že ipři spalování plynu zůstávají v obytném prostoru exhalace a vy je, ať chcete, nebo ne, dýcháte. U elektřiny vznikají exhalace v jiném místě než v místě spotřeby, zde tedy neškodí. I v místě výroby jsou vzhledem odsíření uhelných elektráren podstatně nižší než před lety. Elektřina také umožňuje zdaleka nejlepší regulaci topení a dalších spotřebičů, tím se snižuje její spotřeba. Regulátory jsou schopny regulovat elektrospotřebiče velmi citlivě a přesně a umožňují i další výhodné funkce. Když se například chystám na chalupu a chci mít už při příjezdu příjemné teplo, nemusím se bát zapnout topení dálkově prostřednictvím mobilního telefonu. Elektrické topení to umožňuje zcela bezpečně a relativně jednoduše.

V ýrobci elektrokotlů zaznamenávají zvýšenou poptávku po tomto způsobu vytápění. Pociťujete to i při prodeji elektřiny?

Zatím spíše registrujeme v okrajových částech Prahy, že mnoho lidí, aniž by zvažovalo ekonomickou výhodnost, volí variantu plynového topení, když je do místa nově zavedena přípojka. Dovedu to pochopit, když má odběratel špatně izolovaný dům a srovnává variantu použití plynu jen s alternativou přímého topení pomocí elektrických topných panelů. Zde je určitá nevýhoda elektřiny, protože se blokuje vytápění na dobu čtyřikrát po jedné hodině. Jestliže je dům špatně zaizolován, dochází pak v bytech ke kolísání teploty. V případě rozvodu horké vody ústředním topením s ohřevem vody elektrokotlem a dobře izolovaném obvodovém plášti k poklesu teplot téměř nedochází. Pak je alternativa elektřiny s ohledem na výhodnou sazbu pro veškerou spotřebu velmi zajímavá.

Příklon k plynu způsobují asi náklady na topení?

V Praze jsou kromě dálkového tepla další dvě alternativy moderního vytápění, elektřina a plyn. Elektřina je v nevýhodě, protože bylo dlouhodobě budováno povědomí, že je pro vytápění drahá a přímotopy jsou snad zkrátka zkáza lidstva. T o je samozřejmě úplně jinak. Zapomíná se často na jednu maličkost: I kdyby topení elektřiny proti plynu bylo o něco dražší, zákazník dostává obrovskou výhodu v tom, že platí nižší cenu elektřiny pro celou domácnost - jak pro topení, tak i pro svícení, vaření, ohřev vody. Tenhle efekt obvykle plně vykompenzuje rozdíl ceny mezi plynem a elektrickým topením. Zapomíná se také na to, že neexistuje pouze přímé elektrické topení.

CONTENT24

Pražská energetika je známa tím, že podporuje progresivní formy elektrického vytápění.

Podporujeme zejména rozvoj tepelných čerpadel. To je v České republice relativně nová technologie, která má bohužel ve vínku, že je nepřijatelně drahá, a proto se nemůže vyplatit. T o je však pouze všeobecně používaný mýtus pramenící z neznalosti této problematiky. Návratnost tepelného čerpadla v dobře izolovaném domě se pohybuje kolem šesti let. Při životnosti tepelného čerpadla minimálně 15 let je to návratnost velice zajímavá. V letech 1999 až 2000 jsme podpořili instalaci každého tepelného čerpadla na území hlavního města, kde investor splnil podmínky přiznání dotace částkou 40 000 korun. V letošním roce jsme v souvislosti s povodněmi nabídli podporu 50 000 Kč každé domácnosti, která v souvislosti s povodněmi nahradí stávající způsob vytápění tepelným čerpadlem. Pro příští rok se vracíme k původní podpoře 40 000 korun na tepelné čerpadlo, které se nainstaluje na území Prahy. V této souvislosti nesmíme zapomínat, že jsme jako první distribuční společnost v České republice zavedli od ledna 2000 speciální zvýhodněnou sazbu pro tepelná čerpadla. Náklady s tím spojené jsme nesli ve svém rozpočtu. T ato sazba se později stala základem pro celostátně platnou sazbu pro vytápění prostřednictvím tepelného čerpadla označenou v ceníku jako D55/C55. Druhý segment, který chceme podporovat, je oblast akumulačního topení. S renomovaným výrobcem akumulačních kamen jsme dohodli akční slevy od 25 po 35 procent, přičemž jsme vybrali výrobce, který je schopen dlouhodobě ručit za kvalitu svých výrobků. Nejsou to již ta známá obrovská akumulační kamna, ale mnohem menší, na pohled příjemná zařízení. Akce je velmi úspěšná, evidujeme asi 1050 akumulačních kamen, které se podařilo podpořit. Jejich příkon je asi 3, 6 MW, více než pět milionů korun byla poskytnuta sleva. Podpora není určena pouze stávajícím zákazníkům Pražské energetiky, ale i pro kteréhokoliv zájemce z České republiky. V rámci této akce zabezpečujeme také bezplatný rozvoz kamen po Praze a prostřednictvím dceřiné společnosti i instalaci na klíč. Samozřejmostí je bezplatné odborné poradenství v Poradenském a informačním středisku PRE, kde mohou naši zákazníci získat informace o dalších marketingových akcích, jako je např. akce na podporu elektrického ohřevu užitkové vody.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).