Menu Zavřít

Do gripenů jdou další stovky milionů. Bez otevřené soutěže

9. 12. 2016
Autor: Kubelka Tomáš

Ministerstvo obrany vyjednává s izraelskou firmou Rafael ADS o pořízení laserových zaměřovačů do letadel. Nákup bez soutěže vyjde na 325 milionů korun.

Zakázky zadané v jednacím řízení bez uveřejnění, takzvané JŘBU, nemají dobrou pověst. Zvlášť ve spojení s armádou. V minulosti takto bez soutěže proběhla řada kontroverzních nákupů, které se později ukázaly jako předražené nebo zbytečné. I přesto nyní ministerstvo obrany tímto způsobem pořizuje izraelské laserové ozařovací a průzkumné kontejnery pro svá taktická letadla Jas-39 Gripen.

„Základním cílem je zvýšení schopnosti identifikace vzdušných cílů letounů, zabezpečení přímé letecké podpory a získání schopnosti taktického vzdušného průzkumu za všech podmínek, ve dne v noci,“ vysvětluje nákup v dokumentaci zakázky Daniel Koštoval, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování. A JŘBU obhajuje tím, že neexistuje alternativa k izraelské technologii.

Podle dostupných informací dodá firma Rafael ADS svá zařízení Litening GIII, s nimiž už některé zahraniční gripeny létají. Otevřená soutěž nemohla proběhnout i proto, že supersoniky Jas-39 si česká armáda pouze pronajímá od Švédska, a může je tak vybavit jen vybranými a zavedenými technologiemi.

Jak zjistil týdeník Euro, hodnota obchodu se pohybuje kolem 325 milionů korun. Společnost Rafael ADS měla svou nabídku předložit do začátku listopadu. „Kontejnery vybavíme nejen letouny Jas-39, ale i podzvukové bitevníky L-159,“ upřesnil už dřív Jaromír Šebesta, velitel českého vojenského letectva.

Hlavním přínosem nových kontejnerů je zjednodušení komunikace mezi piloty a pozemními návodčími. Dnes musí do kokpitů letadel zdlouhavě předávat informace o pozicích nepřítele, na něž se má útočit. Díky kupovaným „podům“ se proces zjednoduší. Návodčí pouze odešlou GPS souřadnice, laserový zaměřovač podle nich cíl zaměří a supersonik ihned zaútočí.

Dále čtěte:

Nejlépe placená úřednice na ministerstvu obrany skončí

BRAND24

Armáda chystá jednotku odstřelovačů, koupí jim americké pušky

Poslanci navrhují posílit armádní rozpočet o miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).