Menu Zavřít

Do Británie vejde úvěrová krize

12. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Vysoké ceny za bydlení a závislost na finančních službách činí ekonomiku zranitelnou

Mohla by být některá země více vystavena současnému úvěrovému skřípotu než Spojené státy? Ano, vsadili jste správně. Oním místem je Velká Británie. Na rozdíl od většiny svých evropských kolegů sdílí Británie s Amerikou celou řadu finančních rysů. A problémů. Přístup k levným půjčkám pomáhal po desetiletí bezpříkladnému růstu. S tím, jak se ceny domů během uplynulé dekády ztrojnásobily, vyrostly rychleji než v USA. Útraty konzumentů raketově vylétly vzhůru a nyní tvoří téměř dvě třetiny celkových výdajů v zemi. Celkově je britská ekonomika závislejší na finančních službách, než je tomu ve Spojených státech.
Sečteno dohromady, „Británie bude pravděpodobně trpět mnohem bolestivěji než USA“, pakliže bude neklid na trhu pokračovat, říká Danny Gabay, ředitel společnosti Fantom Consulting z Londýna. O kolik bolestivěji? Gabay i mnozí další ekonomové si myslí, že roční růst by mohl v Británii klesnout na polovinu ze tří procent, kolem nichž se v posledních letech pohyboval.

Zhruba polovina britského růstu za posledních osmnáct měsíců vzešla z finančních a obchodních služeb – vše z účetních a právních rad v nemovitostech. Tyto segmenty společně přinesou 30 procent britského národního příjmu, mnohem více než v USA, říká Peter Spencer, profesor ekonomie na University of York. Jestliže výpadek ve finančních službách přibrzdí účelový odkup akcií, fůze, akvizice a nabídky úvěrových derivátů, mohly by být ztraceny tisíce pracovních míst, primárně v bankách, makléřství a jiných finančních službách, odhaduje společnost Centrum pro ekonomické a obchodní výzkumy (CEBR).
V USA jsou zákazníci klíčovým prvkem ekonomiky – a dnes patří mezi nejzadluženější na světě. Britští zákazníci dluží 2,7 bilionu dolarů na úvěrových kartách, hypotékách a jiných spotřebitelských půjčkách – neboli více než je celý ekonomický výkon země. Dluh domácností a jeho procento podílu na hrubém příjmu po odečtení daní je 166 procent ve srovnání s americkými 127 procenty. Pak sotva překvapí, že v minulém roce musely britské banky odepsat osmnáct miliard dolarů jako nedobytné pohledávky. Většinou šlo o spotřebitelské půjčky.
Takové odpisy mohou stát na počátku pádu cen bydlení. Navzdory malému růstu příjmů zůstávají spotřebitelské výdaje velké, jelikož si Britové museli půjčovat i přes rostoucí hodnotu svých domů. To by nebyl problém, kdyby ceny za bydlení díky vyšší poptávce stoupaly v příštích pěti letech o dalších 40 procent, jak předpovídá Národní federace bydlení (NHF) podporující „dostupné bydlení“.
Ovšem někteří ekonomové jsou méně optimističtí. Průměrný dům nyní stojí v přepočtu 370 tisíc dolarů, téměř jedenáctinásobek průměrného platu, čímž je bydlení méně dostupné, než tomu bylo v posledních patnácti letech. Nejnovější data za měsíc srpen ukazují, že inflace cen domů roste o 9,5 procenta ročně, ale tempo začíná zpomalovat. V oblasti Yorkshiru, Walesu a jinde ceny dokonce klesají. To jsou již negativní známky a vlastníci domů začali pociťovat nepříjemnosti v podobě pěti po sobě jdoucích vzestupů úrokových sazeb na 5,75 procenta za minulý rok. Zabavení majetku a osobní bankroty během první poloviny roku 2007 stouply o 30 procent ve srovnání se stejným loňským obdobím. Jamie Dannhauser, ekonom londýnské společnosti Lombard Street Research, říká: „Potíže se budou jen zvětšovat.“

CONTENT24

Ačkoliv většina lidí věří, že centrální Bank of England nezvýší v dohledné době sazby, očekává se, že náklady na hypotéky porostou. Krize na finančních trzích zvedla náklady na půjčování pronajímatelům, kteří přesunou břímě těchto nákladů na zákazníky, z nichž mnozí mají proměnlivé sazby. Základní hypoteční sazby stouply v tomto létě o 2,5 procentního bodu. Přestože „sub-prime“ dluh činí na britském trhu asi deset procent (ve srovnání s 25 procenty v USA), stoupá popularita takzvaných „self-cert“ půjček, kdy nakupující nemusejí dokládat svůj příjem. Někteří makléři odhadují, že tvořily až třetinu nových hypoték poskytnutých v minulém roce.
Je ale zřejmé, že by to nemělo způsobit významné poškození dvou pilířů britské ekonomiky. Maurice Fitzpatrick, analytik u londýnských daňových poradců Grant Thornton, říká: „Protože ekonomický růst tolik závisí na výdajích spotřebitelů a na londýnské City, může mít

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).