Menu Zavřít

David Kögler: O sektorové alokaci

6. 2. 2013
Autor: profit

Ve světě investičního poradenství je základem jakéhokoli doporučení vhodná alokace investičního portfolia. Alokace aktiv vychází z obecně známých principů diverzifikace, jejím záměrem však není pouhé rozdělení investic do portfolia, ale také zjištění, v jakém poměru mají být investiční nástroje v daném portfoliu zastoupeny.

Základní alokace bývá obvykle stanovena na úrovni tříd aktiv a řeší tedy zastoupení akcií, dluhopisů, komodit nebo nástrojů peněžních trhů v portfoliu.

Toto uvažování však nemusí být vždy optimální, protože dnešní investiční svět vykazuje značnou geografickou korelaci ve vývoji akciových trhů a tendenci přeceňovat faktory související s konkrétní zemí nebo geografickým celkem. Z toho důvodu by se měli investoři zabývat také kondicí firem a hlavně sektory, ve kterých firmy působí.

Ačkoli bývá korelace mezi sektory a globálními akciovými trhy silná a pozitivní, nabízí sektorová alokace investorům široké spektrum rizika i výnosů a možnost ještě více prohloubit diverzifikaci portfolia. Rozsah kolísavosti geograficky zaměřených akciových trhů se pohybuje od 16 procent u amerických akcií až po 29 procent u akcií rozvíjejících se zemí.

U sektorů se kolísavost pohybuje mezi 11 procenty u spotřebního zboží a 27 procenty u technologií. Pro sektorovou alokaci však existují i další důvody. Může pomoci směřovat zaměření investičního portfolia na konkrétní témata, která nabízejí atraktivní zhodnocení.

Rovněž je možné očekávat, že proces změn probíhá na sektorové úrovni rychleji než na úrovni geografických celků, což může pozitivně ovlivnit očekávaný výnos. Některé sektory pak umožňují podílet se na globálních trendech. Příkladem může být kupříkladu urbanizace v rozvíjejících se zemích, která má za následek zvýšenou spotřebu, případně změny v demografické situaci či v oblasti ekologie.

Zajímavou investiční příležitost mohou v současné době představovat investice do sektoru technologií, energií nebo komunálních služeb.


Čtěte také:

Investoři stahují Dell z burzy. Je mezi nimi i Microsoft

Martin Kujal: Proč investovat do komodit

CONTENT24

Investoři mění strategii. Zbavují se dolarových dluhopisů


Autor je analytikem Citibank

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).