Menu Zavřít

Cukrovaru Tereos se daří. Tržby mu stouply o pětinu

25. 6. 2017
Autor: Centipede, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Cukrovárenské Společnosti Tereos TDD stouply meziročně tržby o 18 procent na 6,5 miliardy korun. Jako důvody nárůstu tržeb uvedla firma lepší ceny cukru a lihu, ale i dosažení vyšších objemů výroby. Čistý zisk společnosti činil 597 milionů korun.

Společnost má kromě dobrovického cukrovaru ještě jeden v Českém Meziříčí na Rychnovsku. V Mělníku má balicí centrum. Dále provozuje tři lihovary, v Dobrovici, Chrudimi a Kojetíně na Přerovsku. Zaměstnává kolem 500 lidí, patří mezi tři největší potravinářské firmy v Česku.

V období od 1. dubna 2016 do 31. března 2017 vyrobila firma ve svých závodech 306 tisíc tun cukru, 863 tisíc hektolitrů bezvodého lihu, tedy lihu určeného do pohonných hmot, 411 tisíc hektolitrů pitného lihu a 82 tisíc tun pelet.

Příprava na liberalizaci trhu

V příštím roce společnost plánuje navýšení výroby, a to především díky zvětšení ploch cukrové řepy z 35 000 na 38 500 hektarů. Strategií firmy je se co nejlépe připravit na prostředí liberálního trhu s cukrem, které nastane po konci režimu kvót v říjnu 2017. V souvislosti s koncem kvótového režimu, který omezoval možnost vývozu do zemí Evropské unie, plánuje společnost rozšíření svého portfolia zákazníků v Evropě.

BRAND24

Zhruba 40 procent produkce Tereosu jde na export, především do sousedních států EU, jako je Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko, ale také do takzvaných

Přečtěte si také:

Nový zdroj biopaliva. Exxon Mobil je bude vyrábět z řas

Ryby ohrožuje „žravost“ Američanů. Spasit je mohou mořské řasy

Nestlé vs. Mondelez: souboj obrů o „čokoládové prsty“ pokračuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).