Menu Zavřít

Čtvrtletní zisk Airbusu klesl více než o pětinu

26. 10. 2016
Autor: Redakce

Provozní zisk evropského výrobce letecké techniky Airbus Group ve třetím čtvrtletí klesl o 21 procent na 731 milionů eur (19,8 miliardy Kč). Hospodářské výsledky podniku negativně ovlivnily potíže při přechodu na výrobu nových modelů letadel. Zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v průměru odhadovali na 743 milionů eur.

Čtvrtletní tržby klesly o jedno procento na 13,95 miliardy eur (376,9 miliardy Kč). Analytici přitom počítali s jejich nárůstem, a to o téměř dvě procenta. Firma nicméně potvrdila, že v celém letošním roce hodlá udržet provozní zisk na loňské úrovni a dodat zákazníkům více než 650 letadel.

Finanční ředitel Harald Wilhelm dokonce uvedl, že počet letadel dodaných odběratelům by měl za celý rok překročit 670. Za první tři čtvrtletí Airbus dodal zákazníkům 462 letounů.

Zisk divize tryskových letadel se ve třetím čtvrtletí navzdory čtyřprocentnímu nárůstu tržeb o 26 procent snížil. Firma upozornila na potíže s dodávkami dílů pro výrobu letounů A350 a A320neo.

Airbus dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly s americkým konkurentem Boeing. Ten zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí dnes odpoledne.

BRAND24


Dále čtěte:

Airbus dodal už 10 tisíc letadel. Jubilantem je A350 pro Singapore Airlines

Na Marsu budeme první, tvrdí šéf Boeingu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).