Menu Zavřít

Co nejmenší ztráty: Toshiba se kvůli krachu Westinghouse zbavuje čipové divize

30. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Akcionáři japonského konglomerátu Toshiba schválili návrh na oddělení divize paměťových čipů NAND do samostatné firmy. Tento krok má umožnit prodej nejcennějších aktivit firmy, uvedla agentura Reuters. Toshiba kvůli obrovským ztrátám své americké jaderné divize Westinghouse plánuje prodat většinový podíl ve své čipové divizi, případně celou divizi. Hodnota divize podle odhadů firmy činí nejméně 18 miliard dolarů (452,3 miliardy Kč).

Divize paměťových čipů je druhým největším výrobcem paměťových čipů NAND na světě a má většinový podíl na provozním zisku celého konglomerátu. Tržby divize za rok do konce března 2016 činily 845,6 miliardy JPY (191,1 miliardy Kč) a provozní zisk 110 miliard JPY.

Média již na počátku roku spekulovala, že mezi zájemci o čipovou divizi jsou konkurenční firmy SK Hynix a Micron Technology, Western Digital a finanční investoři, jako Bain Capital.

Vývoj ceny akcií společnosti Toshiba od září 2016 do března 2017:

Toshiba Corporation Chart

Zdroj: Ieconomics

Jaderná divize Westinghouse Electric tento týden požádala ve Spojených státech o bankrotovou ochranu před věřiteli. Ztráta za finanční rok, který skončí 31. března, se má kvůli problémovým jaderným aktivitám vyšplhat až na 1,01 bilionu jenů. Westinghouse se nyní potýká s obrovskými náklady kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým Westinghouse před časem zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB&I). Jaderné aktivity se na celkových příjmech japonského konglomerátu podílejí asi třetinou.

BRAND24


Přečtěte si o problémech jaderné divize Toshiby Westinghouse:

Stavitel Temelína v problémech. Westinghouse požádal v USA o bankrotovou ochranu

 Jaderná elektrárna Temelín


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).