Menu Zavřít

ČNB: Pojišťovny uspěly v testu, jsou odolné vůči nepříznivým šokům

16. 12. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Tuzemské pojišťovny jsou dostatečně odolné vůči případným nepříznivým šokům. Vyplývá to z výsledků společných zátěžových testů Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní připojištění (EIOPA) a České národní banky. Testování také prokázalo, že sektor je jako celek dostatečně kapitálově vybaven, a proto je schopen absorbovat i relativně významné změny rizikových faktorů.

Testů se zúčastnilo deset pojišťoven, jejichž podíl na českém trhu podle hrubého předepsaného pojistného činil v roce 2015 přibližně 90 procent.

EIOPA definovala dva zátěžové scénáře, první scénář dvojitého zásahu pod názvem double hit a druhý scénář dlouhodobého trvání prostředí nízkých úrokových sazeb pod názvem low for long.

Double hit scénář reflektuje obecná systematická rizika, kterým je vystaven evropský finanční systém, a kombinuje je s přetrvávajícím prostředím nízkých úrokových sazeb. Scénář low for long předpokládá situaci dlouhodobé ekonomické stagnace a zaměřuje se na pokles bezrizikové úrokové křivky zejména pro střednědobé a dlouhodobé splatnosti.

V testu ČNB obstály i banky. Čtěte více:

ČNB: Bankovní sektor je odolný, při zátěžových testech obstál

Česká národní banka

ČNB doplnila test EIOPA pro český pojišťovací sektor o dodatečný zátěžový scénář, který zohledňuje specifika tuzemského pojistného trhu. Tento scénář předpokládá růst výnosů z dluhopisů a nárůst bezrizikové úrokové křivky. V tomto scénáři je navíc testován dopad rizik pojistného u pojištění motorových vozidel a dopad výskytu povodní.


Dále čtěte:

BRAND24

Online, sdílená ekonomika i noví senioři. Pojišťovny vyhlížejí klienty zítřka

České pojišťovně loni vzrostl zisk o půl miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).