Menu Zavřít

ČNB měnovou politiku nezměnila, zhoršila odhad letošního růstu

5. 5. 2016
Autor: Pinkas Martin/Euro

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň dnes rada nechala úrokové sazby na historických minimech. ČNB v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,3 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 3,4 procenta.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Na konci března bankovní rada uvedla, že jako pravděpodobné vidí ukončení režimu devizových intervencí „blíže polovině roku 2017“.

„Dnešní jednání ČNB tak v ničem příliš nepřekvapilo. Oficiální komunikace ohledně konce kurzového závazku se nezměnila a ČNB neukončí kurzový závazek dříve než v roce 2017. ČNB však zopakovala, že se ukončení závazku pravděpodobně odsouvá spíše k polovině roku 2017,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 Kč/EUR“. Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Přečtěte si, jak hodnotí své působení ve funkci guvernér ČNB:

Miroslav Singer: Intervence nás dostaly na špičku

 Miroslav Singer

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik tak celkem do konce února intervenovala za zhruba 520 miliard korun.

Inflační cíl v třetím čtvrtletí 2017

ČNB v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,3 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 3,4 procenta. V předchozí únorové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,7 procenta a v roce 2017 o tři procenta.

ČNB rovněž snížila odhad vývoje inflace. V druhém čtvrtletí roku 2017 počítá centrální banka s inflací 1,8 procenta a ve třetím čtvrtletí 2017 s inflací 2,2 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude ve druhém čtvrtletí 2,1 procenta. Odhad pro třetí čtvrtletí ponechala.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera mírně protiinflační. Proti růstu cen by mohl působit vývoj cen průmyslových výrobců v eurozóně a promítnutí dlouhodobě nízké inflace do vývoje některých ukazatelů, zejména mezd.

Evropská komise očekává, že český hrubý domácí produkt vzroste letos o 2,1 procenta a příští rok o 2,6 procenta. České ministerstvo financí letos počítá s růstem HDP o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta.

Zasedání Bankovní rady České národní banky se dnes zúčastnilo šest ze sedmi jejích členů. Nebyl přítomen člen rady Pavel Řežábek.


Čtěte dále:

BRAND24

NKÚ dostane nové pravomoce. Bude hlídat kraje nebo ČNB

Tvrdý zásah proti poskytovatelům úvěrů: přežije jeden ze sta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).