Menu Zavřít

Číňané kupují čtvrtinu v hotelové síti Hilton za 6,5 miliardy dolarů

24. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Čínský konglomerát HNA Group kupuje podíl 25 procent ve společnosti Hilton Worldwide Holdings, která provozuje síť hotelů Hilton. Prodávající společnost Blackstone obdrží 6,5 miliardy dolarů (161 miliard korun).

Cena transakce odpovídá částce 26,25 dolaru za akcii. Očekává se, že prodej bude dokončen v prvním čtvrtletí příštího roku. Podíl americké private equity společnosti Blackstone v hotelové síti se tak sníží na 21 procent.

„Vítáme HNA Group jako dlouhodobého investora a strategického partnera. Skupina má široké portfolio úspěšných cestovních a ubytovacích firem a prokazatelně v branži vytváří přidanou hodnotu. Věříme ve vzájemně přínosný vztah, který otevře naší značce nové možnosti, uvedl prezident a výkonný ředitel Hilton Worldwide Christopher J. Nassetta.

Skupina HNA, kterou ovládá Čchen Feng, zaplatí 6,5 miliardy dolarů v hotovosti, uvedly firmy prohlášení. Podle agentury Bloomberg akcie hotelové sítě uzavíraly v pátek na 22,91 dolaru a dnešní obchodování zahájily růstem o 2,3 procenta na 23,43 dolaru.

Čínská skupina podle uzavřené dohody rovněž získá proporční podíly ve společnostech Park Hotels & Resorts a Hilton Grand Vacations. Žádný z nabytých podílů nebude smět prodat po dobu dvou let.

Blackstone získal majoritu v Hiltonu v říjnu 2007. Tehdy za ni zaplatil 26 miliard dolarů. Následující finanční a ekonomická krize znamenala těžkou zkoušku, ale nakonec z ní řetězec vyšel posílen, když zvýšil celkový počet lůžek o třetinu. V prosinci 2013 Hilton vstoupil na burzu, primární úpis akcií tehdy vynesl 2,35 miliardy dolarů.

Expanze ve východní Evropě

Řetězec Hilton Worldwide zároveň oznámil otevření devíti nových hotelů v Polsku a několik dalších projektů v Rusku a Bělorusku. Podle webu Eurobuildcee zároveň zvažuje expanzi na Balkán.

„Středoevropský trh již dosáhl dospělosti, zároveň se ale stále rychle rozvíjí a k nasycení má daleko. Polsko je toho dobrým důkazem,“ cituje web Diannu Vaughanovou, šéfku značky DoubleTree, která pod Hilton spadá.

Řetězec otevře hotel DoubleTree v Minsku a další kapacitu na letišti Vnkukovo v Moskvě. „Neustále sledujeme možnosti rozvoje na nových trzích i tam, kde jsme již přítomni. Chystáme se rozvíjet naše čtyři značky: Hampton by Hilton, Hilton Garden Inn, DoubleTree by Hilton a Hilton Hotels & Resorts,“ dodal Jochem-Jan Sleiffer, viceprezident pro severní, střední a východní Evropu. V Polsku již řetězec provozuje 14 hotelových zařízení.

Dále čtěte:

BRAND24

Vítkova CPI kupuje stejnojmenného hotelového operátora

Trump škodí vlastnímu byznysu. Nová síť hotelů neponese jeho jméno


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).