Menu Zavřít

Český export je za svým vrcholem, podle asociace začne zpomalovat

4. 9. 2017
Autor: Martin Pinkas

Růst českého exportu dosáhl v červnu vrcholu a na konci roku lze čekat snížení tempa růstu. Vývoz českých firem by za celý letošní rok měl stoupnout o zhruba čtyři procenta. Řekl to místopředseda Asociace exportérů a ředitel společnosti Atas elektromotory Náchod Otto Daněk.

V červnu vykázal zahraniční obchod přebytek 18,8 miliardy korun, o 1,3 miliardy korun meziročně méně. Vývoz vzrostl meziročně o 4,7 procenta na 310,4 miliardy korun.

„Jednak začíná mírně chladnout poptávka po automobilovém průmyslu, na nějž je navázaná celá řada subdodavatelů. Neustále také přetrvává nedostatek pracovní sil, který se odhaduje v průmyslu na 190 tisíc lidí. To je druhá rána, která urychlí a možná i zásadním způsobem ovlivní záležitosti exportu na rok 2018,“ uvedl Daněk. Negativně se začne také projevovat posilování koruny, dodal.


Přečtěte si o kouzlu statistiky:

Krásná předběžná čísla aneb Doporučená četba před volbami

Makrooko Miroslava Zámečníka


Podle Daňka mají exportéři již „žně“ za sebou. „Že jsme v tuto chvíli na kulminačním bodě, možná že i kousek za ním, naznačují některá data z automobilového průmyslu. Takže radujme se ještě chvíli, dokud je z čeho, na přelomu roku těch důvodů k radosti asi moc nebude,“ dodal Daněk.

BRAND24

Podnikatelské svazy očekávají, že celkový export letos stoupne na nový rekord a překročí hranici čtyř bilionů korun. Od ledna do června stoupl vývoz českých firem o 5,2 procenta na 2,13 bilionu korun. Vývoz do Německa se zvýšil o 6,2 procenta, do Ruska stoupl o pětinu.

Přečtěte si také:

Zlaté české ručičky? Reaktor už nepostaví

Finanční globalizace u konce s dechem aneb jak se mění kapitálové toky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).