Menu Zavřít

Česko zůstává nejatraktivnějším investičním cílem v regionu

21. 7. 2016
Autor: Daniel Svoboda, Mladá fronta E15

Globální žebříček zemí nejatraktivnějších pro investory letos ovládl Hongkong před Singapurem a Nizozemskem. Atraktivita Česka pro zahraniční firmy a investory se meziročně nepatrně zhoršila, v konkurenci 174 států z celého světa se však udržela v první třicítce a ze zemí východní Evropy je na tom nejlépe. Žebříček sestavila poradenská síť BDO.

Studie BDO International Business Compass vyhodnocuje investiční potenciál regionů a zemí světa na základě dvou desítek ekonomických, politických a sociálních ukazatelů.

ČR si proti loňsku sice o místo pohoršila, i tak je ovšem 26. příčka druhým nejlepším umístěním od roku 2012. Česko je s tímto výsledkem nadále investičně nejzajímavější zemí ze států bývalého východního bloku. Polsko je na 34. místě, Slovensko je 40. a Rusko uzavírá první stovku. V rámci Evropy se ČR umístila i před Španělskem (42.), Portugalskem (43.), Chorvatskem (57.) či Řeckem (68.).

Ve srovnání s předchozími výsledky se v ČR mírně zhoršily ekonomické a socialně-kulturní podmínky. V globálním srovnání je ze sledovaných charakteristik ČR hodnocena nejlépe v oblasti politicko-právních podmínek, což je příznivé zejména pro střednědobé a dlouhodobé investice. „Ačkoli to pro českého občana může být překvapivé, v porovnání s ostatními zeměmi patří ČR v žebříčku investiční atraktivity zároveň mezi nejstabilnější státy bez velkých skokových změn, což je investory vnímáno jako pozitivní fakt,“ uvedl Lukáš Hendrych z BDO.

Čtěte také:

Bolestný přerod IBM prospívá i střední Evropě

Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty.

Na prvních dvou místech se s velmi podobnými výsledky umístily Singapur a Hongkong, asijské finanční metropole s výjimečně dobrými ekonomickými ukazateli. Tradiční lídry předchozích ročníků odsunulo loni Švýcarsko, které si tento rok pohoršilo na čtvrtou pozici. Pozici evropské jedničky tak převzalo Nizozemsko, které ještě v roce 2014 bylo mimo nejlepší desítku.

V první desítce jsou kromě Hongkongu a Singapuru zastoupeny výhradně členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vedle zmíněné čtyřky tam jsou dva zástupci Skandinávie, Kanada, Velká Británie, Austrálie a Irsko, které si proti loňsku výrazně polepšilo a umístilo se o příčku před Spojeným Královstvím. „Žebříček byl tvořen z dat před brexitem a je zřejmé, že současná investiční atraktivita Británie, ale i ostatních zemí EU, doznala výrazných změn, neboť nejistot kolem budoucího vývoje je relativně mnoho,“ upozornil Hendrych.

Největší světové ekonomiky jako Německo, Spojené státy a Japonsko lze nalézt na 12., respektive 15. a 20. pozici.

Největší propad zaznamenala Ukrajina, která si meziročně pohoršila o 41 míst a propadla až na 130. pozici, nejhůře z evropských států. Výsledky Ukrajiny byly špatné prakticky ve všech sledovaných kategoriích, což je podle Hendrycha důsledkem politické krize a eskalace situace ve východní části země.

Na posledních deseti místech žebříčku jsou hospodářsky zbídačené země. Celkové pořadí uzavírají Súdán, Středoafrická republika a Severní Korea.

BRAND24

Přečtěte si:

Internetové investice v Česku ovládá Anglie. ČNB na ně nemůže


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).