Menu Zavřít

Bolestný přerod IBM prospívá i střední Evropě

4. 7. 2016
Autor: IBM

Zámořský IT gigant prochází dlouhodobou restrukturalizací, na jejímž konci má být obrat negativního trendu hospodaření. Změny zahrnují snahu ušetřit na pracovní síle a větší důraz na výdělečnější softwarové aktivity. Těží z toho i středoevropský region, jak dokládají čerstvé investice v Česku a Maďarsku.

Zaměstnanci IBM ve Spojených státech se bojí o místa. V březnu společnost propustila pět tisíc lidí, nyní by jich mohl ztratit místo trojnásobek. Své obavy a poměrně nevybíravé chování manažerů společnosti popisují anonymně na facebookovém profilu webu Watching IBM, který firemní kulturu líčí z pohledu zaměstnanců.

IBM se potýká s poklesem zisků a tržeb, který trvá již 16 čtvrtletí. Naposledy se kvartální čistý zisk snížil meziročně o 14 procent na dvě miliardy dolarů po pětiprocentním propadu tržeb. Na výše uvedeném fóru se tak množí příspěvky, v nichž zaměstnanci píší o tom, jak jsou jejich sekční šéfové odesíláni na zaškolování levné pracovní síly na východ, která pak přijde do Spojených států nahradit tu stávající, nebo přímo o přípravách přesunu pracovních míst, především do Brazílie a Maďarska.

Vývoj akcií IBM od začátku roku.

Jejich dojmy potvrzuje čerstvá investice IBM do rozšíření centra IT služeb v maďarském Sekešfeherváru, která dosáhne 3,2 miliardy forintů (více než 270 milionů korun) a vytvoří 410 pracovních příležitostí. Maďarská divize, která mimochodem v zemi působí nepřetržitě od roku 1936, zaměstnává tisíce lidí a nové centrum má poskytovat technickou podporu více než 300 evropských firem.

V předminulém týdnu IBM také rozšířila svoje zázemí v Brně, kde otevřela inovační centrum v průmyslovém parku Ponávka. Centrum se zaměří na cloudová řešení, sociální sítě nebo IT bezpečnost. Také s touto investicí má souviset nábor nových pracovníků. Konkrétní čísla firma nekomentovala, v minulosti ale uváděla, že do Brna přijme kolem 330 zaměstnanců.

BRAND24

Kromě úspor na pracovní síle spočívá restrukturalizace IBM především v odklonu od počítačového hardwaru k lukrativnějším službám a softwaru. Tomu odpovídají letošní významnější akvizice IBM. Společnost koupila německé firmy Iris Analytics, Aperto či Ecx.io se zaměřením na digitální marketing či sledování bankovních transakcí v reálném čase. Za 130 milionů dolarů také akvírovala streamovací službu Ustream, která má maďarské kořeny a v Budapešti sídlí její vývojové centrum.


Čtěte také:

Lenovo je po šesti letech ve ztrátě, zaměří se na smartphony

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).