Menu Zavřít

České spořitelně klesl zisk. Kvůli prodeji akcií Visa

4. 8. 2017
Autor: Siebert Martin/euro

České spořitelně klesl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 procenta.

Provozní zisk se kvůli poklesu čistých úrokových výnosů a výnosů z poplatků a provizí a zvýšení provozních nákladů snížil proti loňskému pololetí o 7,8 procenta na 9,4 miliardy korun.

Podle předsedy představenstva České spořitelny Tomáše Salomona se bance dařilo obchodně v hypotékách i ostatních úvěrech. „Zejména díky rychlosti vyřizovaní hypotečních úvěrů jsme dokázali poskytnout hypotéky v objemu 31,7 miliardy korun. Spotřebitelských úvěrů jsme poskytli téměř 80 000 v celkovém objemu 17,4 miliardy korun,“ uvedl. Celkový objem hrubých klientských úvěrů se za posledních 12 měsíců zvýšil o 8,8 procenta na 619,2 miliardy korun. Vklady klientů vzrostly o 9,5 procenta na 835,8 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o 3,4 procenta na 12,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se v souvislosti s klesajícími příjmy z finančních služeb snížily o 3,7 procenta na 4,5 miliardy korun. „Klienti stále více využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty,“ uvedla banka.


Nižší výnosy z dluhopisů stačily zisk Erste Group na 16,2 miliardy. Čtěte více

ilustrační foto


Čistý zisk z obchodních operací se zvýšil o 10,1 procenta na 1,4 miliardy korun. Banka zvýšila zisk z obchodování s cizími měnami a z prodejů derivátů v cizích měnách.

Celkové provozní náklady se proti loňskému pololetí zvýšily o 2,7 procenta na devět miliard korun, a to především kvůli růstu mezd.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k letošnímu 30. červnu 1,25 bilionu korun, a byla tak meziročně vyšší o 20,3 procenta.

Česká spořitelna je největší banka v České republice podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Hlavním akcionářem je rakouská Erste Group, které v prvním pololetí klesl meziročně čistý zisk o 25,8 procenta na 624,7 milionu eur (zhruba 16,2 miliardy korun).

BRAND24

Konkurenční Komerční bance stoupl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí čistý zisk 4,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 22,7 procenta.

Přečtěte si také:

Centrální banka zvýšila úrokové sazby. Poprvé od února 2008

Moody´s: Zvýšení rezerv ČNB pomáhá ratingu bank

Britská centrální banka kvůli brexitu nechala úroky na rekordním minimu

Pro ČNB nastal čas brzdit aneb Proč by úrokové sazby měly začít růst


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).