Menu Zavřít

České ekonomice se má letos dařit lépe, než se myslelo

30. 1. 2017
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta z listopadových 2,5 procenta. Pro loňský rok odhad úřad také zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. V roce 2018 ekonomický růst podle prognózy mírně zpomalí na 2,4 procenta.

Dnešní odhady MF jsou podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy spíše konzervativní. „Ministerstvo se chce za každou cenu vyhnout reputačně poškozujícímu přecenění výkonnosti tuzemské ekonomiky,“ uvedl.

Hospodářský růst by měl podle MF letos i příští rok odrážet normální podmínky a možnosti české ekonomiky a příznivý vývoj podmínek v zahraničí. „V letech 2017 a 2018 by růst měl být tažen zejména domácí poptávkou v čele s výdaji na konečnou spotřebu domácností a obnovenou investiční aktivitou firem a vládního sektoru,“ uvedlo ministerstvo.

Meziroční růst HDP (čtvrtletně):


source: tradingeconomics.com

Rizikem pro odhadovaný růst je podle MF především vývoj v zahraničí. Jde především o důsledky referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii, další zpomalení růstu čínské ekonomiky nebo vysoký podíl nesplácených úvěrů v některých významných evropských bankách. Globální ekonomický růst by mohl být podle MF také negativně ovlivněn případnou změnou ve směřování hospodářské politiky Spojených států. Nejistotu mohou ještě také zvýšit blížící se volby ve Francii a v Německu.

Odhad vývoje inflace letos ministerstvo v nové prognóze zvýšilo na dvě procenta z předchozích 1,2 procenta. Důvodem je především rychlejší růst inflace na koni loňského roku, v prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply o dvě procenta. Příští rok ovšem úřad očekává opět pokles inflace na 1,6 procenta. „Ministerstvo počítá s tím, že po letošním ukončení intervenčního režimu inflační tlaky v ekonomice opět poněkud ochabnou. Jinými slovy, současná akcelerace inflace není ani střednědobě udržitelná,“ uvedl Kovanda.

Odhad vývoje nezaměstnanosti pro letošek pak úřad ponechal beze změny. „Míra nezaměstnanosti má již vzhledem k strukturálním omezením jen velmi omezený prostor pro další pokles, v letech 2017 i 2018 by tudíž měla činit shodně 3,9 procenta,“ uvedlo ministerstvo.

Poprvé v přebytku

Ministerstvo dále očekává, že veřejné finance se za loňský rok dostanou do přebytku 0,5 procenta HDP. Za výsledkem je především lepší hospodaření státu. Rozpočet totiž loni vykázal přebytek 61,8 miliardy korun. MF dále upozornilo, že pomohlo i hospodaření místních samospráv.

Česká národní banka v listopadové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta. V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst rovněž o 2,9 procenta. Novou prognózu ČNB zveřejní ve čtvrtek 2. února. Podle listopadové prognózy Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 2,6 procenta a v roce 2018 o 2,7 procenta. Česká bankovní asociace minulý týden v prognóze ponechala odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Stejným tempem by měla ekonomika růst i v roce 2018.

BRAND24

První odhad o vývoji ekonomiky loni zveřejní Český statistický úřad 14. února.

Čtěte dále:

Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za 2,5 roku

Analytici: za růst ekonomiky může spíše než vláda vývoj v zahraničí

Komentář: Staré recepty životní úroveň Čechů nezvýší

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).