Menu Zavřít

České dráhy si pronajmou lokomotivy Siemens za 1,6 miliardy

14. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

České dráhy si pro vlaky do Hamburku pronajmou deset lokomotiv Vectron od společnosti Siemens. Smlouvu s dodavatelem, společností European Locomotive Leasing, podepsaly na konci minulého týdne. Cena desetiletého pronájmu je 1,6 miliardy korun včetně údržby, uvedl web E15.cz. Pronajatá vozidla nahradí lokomotivy přezdívané Emil Zátopek od Škody Transportation. Ty nemají na německých kolejích povolení na provoz 200kilometrovou rychlostí, kterou požadují německé dráhy.

Cena přesahuje původní předpoklady drah, dodal server. Při vypisování tendru dopravce počítal s částkou zhruba 1,3 miliardy korun.

Všech deset lokomotiv by podle E15.cz měl mít podnik k dispozici do sedmi měsíců, většinu strojů by měl nicméně převzít už v listopadu.

V současnosti vlaky směřující z Prahy do Hamburku přepřahají české lokomotivy v Drážďanech, odkud vlaky vozí německé stroje schopné jet 200kilometrovou rychlostí. Od jízdního řádu platného od poloviny letošního prosince ale musí ČD podle smlouvy s německými drahami samy na trase nasazovat lokomotivy schopné jet 200 kilometrů v hodině.

BRAND24

Dvacet lokomotiv od Škody Transportation vyšly České dráhy na 2,5 miliardy korun, další 1,2 miliardy činil doplatek navýšený o úroky z prodlení, který dopravci ve sporu s výrobcem nařídil zaplatit rozhodčí soud. České dráhy za vozidla, která Škoda Transportation nedodala v termínu, přestaly platit. Tyto lokomotivy nyní české dráhy využívají na trasách do Budapešti, Vídně nebo Lince.

Přečtěte si také:

České dráhy obhájily pozitivní investiční rating

Soud odmítl nároky Grandi Stazioni vůči Českým drahám

České dráhy loni dosáhly černých čísel, zisk činil 882 milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).