Menu Zavřít

Češi mají platební morálku na stejné úrovni jako Britové

8. 5. 2017
Autor: Archiv Euro

Průměrná doba splatnosti pohledávek ve světě je 64 dní. Zatímco v Řecku se firmy dočkají platby v průměru za 91 dní, v Rakousku za 44. Vyplývá to z analýzy světového lídra na trhu pojištění pohledávek Euler Hermes. Podle databáze Bisnode patří Česko k zemím s nejkratší průměrnou dobou splatnosti.

„Doba splatnosti pohledávek někde souvisí i s geografickou polohou, respektive kulturními specifiky dané oblasti. Především v Evropě to nepřispívá k odbourávání stereotypů o jižanech či seveřanech. Ze zbytku světa však může působit poměrně překvapivě například velmi nízké doby splatnosti v Jihoafrické republice,“ uvedl manažer Euler Hermes v ČR Luděk Obadal.

Uhrazení pohledávky trvá v průměru nejdéle v Řecku (91 dní), pak v Číně a Itálii (88 dní). Nejkratší doba úhrady je v Rakousku (44 dní), na Novém Zélandu (46) a v Nizozemsku (47). Nejblíže průměru jsou Brazílie, Chile a Saudská Arábie (64), ale také třeba Indie (67) či Španělsko (68).

O zrádnosti průměru svědčí obrovský rozptyl dat u vybraných zemí. Například v Číně platí čtvrtina společností až po 131 dnech, stejnému množství firem však stačí méně než 37 dní.

Nejhůře si vedou sektory elektrických zařízení a strojírenství

„ČR nebyla přímo zahrnuta do analýzy, díky databázi společnosti Bisnode však dokážeme doplnit i adekvátní česká data. A podle nich si v oblasti platební morálky naše země nevede vůbec špatně. Český národní průměr v roce 2015 činil 52 dní od data vystavení faktury. Pohybujeme se tedy přibližně na úrovni Velké Británie a Švédska,“ upozornil Obadal.

Dalším kritériem, které ovlivňuje rychlost placení, je sektor podnikání. Čím blíže je obor ke koncovému zákazníkovi, tím lepší je platební morálka. Proto jsou lhůty nejdelší u elektrických zařízení, strojírenství či stavebnictví. Naopak maloobchod, potravinářský průmysl či doprava se vyznačují rychlejší úhradou pohledávek.

BRAND24

Analýza označuje za nejproblematičtější sektory z pohledu placení faktur elektrická zařízení (89 dní), strojírenství (87 dní) a stavebnictví (81 dní). V případě stavebnictví je ale významný rozptyl vzhledem k rozmanitosti oboru. Čtvrtina společností čeká na platbu déle než 113 dní a stejné množství méně než 40 dní. Na opačné straně spektra je s výrazným náskokem maloobchod (27 dní), dále doprava a potravinářský průmysl (46 dní).

Přečtěte si také:

Češi se při nákupech v e-shopech přestali bát. Platby kartou předběhly dobírku

Bude Japonsko platit bitcoinem? Stovky tisíc obchodů jsou pro

Autorizovat platby online přes selfie budou moci Češi již letos


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).