Menu Zavřít

Ceny bytů, rodinných domů i pozemků meziročně vzrostly o 9,3 procenta

15. 11. 2016
Autor: Novák Tomáš/Euro

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve třetím čtvrtletí pokračovaly v růstu. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty v Jihomoravském, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze. Výrazně vzrostly také ceny pozemků, nejméně zdražily rodinné domy. Vyplývá to z HB Indexu od Hypoteční banky.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 9,3 procentního bodu na 110,7 bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Zatímco byty a rodinné domy zdražují zhruba poslední tři roky, v případě pozemků index zvolna roste od začátku sledování v roce 2011.

„Růst cen bytů byl nejrychlejší za poslední rok. Cenový nárůst táhl vývoj cen především v Jihomoravském, Jihočeském a Středočeském kraji spolu s Prahou. Stagnaci cen jsme zaznamenali pouze v Karlovarském kraji,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Ceny starších panelových domů podle něj opět rostly více než u cihlových bytů. Největší zájem na trhu panoval nadále o malometrážní byty.


Spočítejte si výši hypotéky na portálu Finance.cz


Index cen pozemků vzrostl meziročně o 8,2 procentního bodu na 131,2 bodu. Podle Němečka se přes rostoucí ceny poptávka po pozemcích nesnižuje. „Jedná se o nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Největší zájem trvale panuje o lokality v okolí velkých měst,“ doplnil Němeček.

Nejméně zdražily rodinné domy, index vzrostl meziročně o 3,3 procentního bodu na 111 bodů. „Mírně se oživila i nabídka developerské výstavby, převážně řadových rodinných domů v Praze, Brně nebo Plzni. Developeři přitom často obcházejí regulaci pro minimální rozlohu pozemku pro výstavbu rodinného domu a řadové rodinné domy kolaudují jako bytové jednotky,“ dodal Němeček.


Čtěte také:

BRAND24

Hypoteční sazby klesly na nové minimum. Další pokles bude symbolický, soudí analytici

Byty v Česku zdražily. Ceny vzrostly o 11 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).