Menu Zavřít

Brno investuje do lesoparku a rozhledny

24. 3. 2008
Autor: Euro.cz

V Brně-Novém Lískovci plánují obnovit lesopark s rozhlednou, který za první republiky využívali k rekreaci pacienti tehdejšího plicního sanatoria.

Zařízení na Raisově ulici dávno nefunguje. Park, který byl tehdy známý jako místo s jedním z nejčistších ovzduší na Moravě, však zůstal. Má zachované cestičky, potřeboval by ale obnovu a úpravu přerostlých dřevin. Studii budoucí podoby lesoparku nyní zpracuje architekt. „Na podzim chce městská část žádat o dotaci,“ tvrdí starostka Jana Drápalová.

CONTENT24

Dominantou budoucího lesoparku by se měla stát rozhledna. Funkcionalistická stavba už v areálu za první republiky stála a výletníci ji využívali. Od 50. let, kdy ji přerostly okolní stromy a přestala nabízet výhled do okolí, zchátrala. Obnovit ji a postavit na ní nástavbu podle starostky nejspíš nepůjde. „Opravdu už je velice zchátralá a sondy do betonu ukázaly, že je nepoužitelný,“ vysvětluje.

Městská část proto oslovuje architekty, aby navrhli podobu nové rozhledny. Podmínkou je, aby měla minimální náklady na údržbu a bylo možné ji nechat celoročně volně otevřenou, aniž by uvnitř musela být obsluha. „Konstrukce musí být udělána tak, aby se tam třeba nemohli ubytovat bezdomovci,“ řekla Drápalová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).