Menu Zavřít

Brněnský UNIS investuje miliardy v Bělorusku

22. 12. 2016
Autor: unis.cz

Česká inženýrská společnost UNIS kapitálově vstoupila do dvou firem v Bělorusku, dokončuje rekonstrukci rafinerie za víc než dvě miliardy korun a chystá další projekty.

Od běloruské rafinerie OAO Naftan v Novopolocku Unis získal zakázku za 84,5 milionu eur (cca 2,3 miliardy korun). „K aktuálně dokončovaným projektům patří jednotka atmosférické destilace AT - 8 s kapacitou 6,5 milionu tun za rok, která bude začátkem roku 2017 uvedena do provozu,“ uvedl generální ředitel UNISu Luboš Glozar.

Rekonstrukce hydrokraku v rafinerii OAO Naftan navazuje na první fázi, která se realizovala v letech 2002-2004. UNIS vystupoval v pozici generálního projektanta ve spolupráci s Koch-Glitsch a firmou Gicotechnica. Druhá fáze má zvýšit kapacitu hydrokraku o 25 procent.

Kromě novopolocké rafinerie spolupracuje UNIS s dalšími běloruskými subjekty z různých průmyslových odvětví, jako jsou například rafinerie Mozyr či chemická společnost Grodno Azot.

„Všechny projekty jsou realizovány v rámci úzké spolupráce s dceřinou inženýringovou společností UNISNefteprojekt, která poskytuje podporu pro inženýrské a projektové činnosti nejen na území Běloruska, ale rovněž i v ostatních rusky mluvících zemí,“ pokračuje Glozar.

Spolupráci povýšili brněnští strojaři na podílnictví. Letos kapitálově vstoupili do běloruských firem Bikor a NefteStrojEngineering. „Uvedené společnosti zabývající se montážními a stavebně-inženýrskými pracemi, se tímto úspěšně a vhodně začlenily do skupiny UNIS, a umožnily tak rozšířit naši nabídku realizace projektů na klíč, v současnosti velmi žádanou formu,“ uvádí Glozar, který je zároveň členem dozorčí rady UNISu.

UNIS se zabývá realizací projektů v investiční výstavbě zaměřené na zpracování ropy a zemního plynu, petrochemie, chemie a energetiky v dodavatelské formě.

BRAND24

Součástí poskytovaných služeb je podpora potenciálních tuzemských i zahraničních zákazníků prostřednictvím exportního financování ve spolupráci s českými komerčními bankami a státní pojišťovnou EGAP. Uskutečněné zakázky v tuzemsku i v zahraničí jsou v objemu řádově miliard korun. Firma zaměstnávající 214 lidí měla loni obrat 872 milionů korun.

Čtěte také:

Bauer Technics investuje miliardy na východních trzích

Česká Rašelina investuje desítky milionů v Bělorusku

Farmet vyváží do Běloruska lisovny za 75 milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).