Menu Zavřít

Březen, pro ředkvičku vlezem

11. 3. 2012
Autor: profit

I když některé farmářské trhy otevřely své stánky už v únoru, většina z nich zahajuje sezonu až nyní. Právě teď se totiž objevuje první, i když občas trochu urychlená, čerstvá zelenina.

Foto: Profimedia.cz

Vůbec první skutečnou zeleninou, která se na jaře sklízí, jsou ředkvičky. Přicestovaly k nám nejspíš z Asie, ale žádný strach. Čerstvé ředkvičky jsou totiž vždy velmi zdravé, obsahují celou řadu hořčičných olejů a silic, které způsobují typicky štiplavou chuť a zároveň je chrání před škůdci. Vědecké výzkumy navíc ukázaly, že stejné je to i v lidském organismu – ředkvičky omezují šíření infekcí v trávicím traktu a pomáhají tak při žaludečních potížích, průjmech nebo nadýmání.

Na rýmu i dietu

Dezinfekční vlastnosti ředkviček se uplatní také v ústech a oblasti nosohltanu, látky v nich obsažené totiž dokážou rozpouštět hlen, a ředkvičky se pyšní i vysokým obsahem vitaminu C, který posiluje imunitu. Jsou tedy ideálním podpůrným lékem při nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích. Mají navíc dostatek vlákniny, která podporuje správnou práci střevní peristaltiky, a nízkou kalorickou hodnotu, takže jsou vhodné i pro osoby držící redukční dietu.

Ředkvičky si lidé dopřávají nejčastěji čerstvé, pouze omyté. Záleží však na tom, jaká voda se k tomu účelu použije. Teplá podtrhne jejich jemně štiplavou chuť, která dodá na pikantnosti salátům, předkrmům nebo pomazánkám. Pálivost naopak sníží namočení do studené vody a zmírní ji i posolení při konzumaci, což je známá věc. Pro ředkvičky navíc platí totéž, co pro ostatní zeleninu. Měly by se krájet vždy až těsně před jídlem nebo před další úpravou. Vařit se doporučují pouze krátce, jinak ztratí nejen barvu, ale také všechny prospěšné látky, kterých jsou plné.

Arzen Pamětníci seriálu Taková normální rodinka si jistě pamatují babičku – travičku, která pravidelně hrozí svému okolí otravou arzenem. Tato látka skutečně patří k jedům, jejichž záludnost spočívá v tom, že se vyskytují všude kolem nás. Arzen je přítomen také v potravinách a podzemní vodě, což je mimochodem další z důvodů, proč pít raději vodu z kohoutku než tu balenou, byť by pocházela z té nejčistší přírody. Co je ale závažnější – nejvíc arzenu obsahují potraviny, které jsou symbolem zdravé stravy, tedy rýže, ryby nebo zelenina. Podle nedávno publikovaných výsledků výzkumů prováděných na americké Dartmouth University je navíc arzen pravidelnou složkou bio- sladidel. Konkrétně jde o biosirup z hnědé rýže, používaný třeba ke slazení dětských výživ. Tyto přesnídávky mohou obsahovat až šestinásobně vyšší koncentrace arzenu, než jaké jsou povoleny pro pitnou vodu. Vyhráno ale nemáte ani v případě, že se této „biopotravině“ vyhnete. Na celkovém množství arzenu v jídle má totiž podle vědců významný podíl také arzen z anorganických sloučenin, které jsou pro lidský organismus zvlášť toxické. Silně byla například anorganickým arzenem kontaminovaná bionáhražka mateřského mléka vyrobená ze sóji. Podobně byl několikanásobně vyšší obsah anorganického arzenu odhalen v energetických biotyčinkách slazených biosirupem z hnědé rýže. Nejen ve světle těchto údajů je proto namístě opětně zopakovat, že biopotraviny nebo třeba křišťálově čistá podzemní voda nemusí být vždy symbolem zdravé výživy. Při analýzách na arzen vyšly totiž jako méně jedovaté právě konvenční „nebio“ potraviny. Petr Havel Ředkvičková muka Po přečtení těchto řádků se může zdát, že ředkvička je potravinou přímo ideální. Aby nás ale pěstitelé jiných druhů zeleniny nenařkli, že tuhle šťavnatou a křehkou pochoutku příliš propagujeme, je dobré zmínit i jednu historickou pikantnost. Antičtí Řekové jsou dnes považováni za národ kultivovaný. Jejich noblesa ale rychle zmizela v okamžiku, kdy se v manželském vztahu provalilo cizoložství. Pak často nastoupil trest zvaný rhafanidosis, při kterém právě ředkvičky hrály významnou roli. Červené bulvičky jsou sice lahodné, na sliznici v ústech ovšem jak známo řádně pálí. Jenže sliznicí není vybaven pouze ústní otvor, ale i ten řitní. A dávné kroniky praví, že jedním z trestů za manželskou nevěru bylo právě vsunutí rozkrojené ředkvičky do řiti hříšníka. O tom, jak krutá to byla muka, raději ani nepřemýšlejte. Pro řešení manželských problémů to nicméně i dnes může být dobrý tip. Něco pro (ne)zdrženlivé**

CONTENT24

Ale zpět k jarnímu odlehčenému jídelníčku. Kdo do sebe nechce ředkvičky vpravovat ani jedním otvorem, může si dát i jiné bezmasé jídlo a nemusí ho ani sám připravovat. Až do 20. března probíhá například v šesti pražských restauracích festival Vegetfest, nabízející za 290 korun tříchodové bezmasé menu. V restauraci Mlsná kavka můžete ochutnat třeba liškový koláč s kapučínem z černého kořene, pastiňákovou polévku a domácí dýňovo-citronový sorbet.

A pokud vás ani toto menu nenalákalo, stejně nemusíte zoufat. Březen je totiž měsícem ochutnávek vína i piva. Řada moravských vinařství pořádá tradiční josefské košty, řízené degustace nebo výstavy vín spojené s ochutnávkou, někdy i se soutěží. Od 16. do 18. března můžete také v rámci oslav dne svatého Patrika ochutnat ve vybraných restauracích speciál Merlin Strong. Jde o skutečně tmavé pivo s typickou sametovou, krémově hnědou pěnou s výraznou hořkostí, připomínající tradiční irská piva typu stout.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).