Menu Zavřít

Biologická divize Samsungu míří na burzu

4. 10. 2016
Autor: ČTK

Jihokorejský technologický gigant oznámil plán první veřejné nabídky akcií biologické divize. Firma, která kromě jiného hledá lék na rakovinu, chce získat 2 miliardy dolarů.

Jak uvádí agentura Reuters, Samsung Biologics chystá primární úpis v listopadu. Výrobce biotechnologických léků pro globální farmacii očekává, že získá až 2 miliardy dolarů, což by z obchodu udělalo třetí největší IPO v jihokorejské historii.

Získané peníze chce firma investovat do masivní globální expanze. Samsung se chce stát největším „zakázkovým“ výrobcem léčiv na světě. Dvě třetiny investice chtějí Jihokorejci nalít do továren, zbytek má být použit na výzkum léčiv na rakovinu.

Náhrada léku na rakovinu prsu

Součásti firmy je Samsung Bioepis, výrobce levnějších kopií složitých biotechnologických léků. Ta právě bojuje o souhlas regulačních orgánů v Evropě k tomu, aby mohla na místní trh prodávat svoje kopie léku proti rakovině prsu Herceptin, který vyrábí švýcarská společnost Roche.

BRAND24

Veřejná nabídka akcií se týká 25 procent společnosti, tedy 11 milionů akcií. Hlavní podíl si nadále udrží mateřská korporace Samsung C&T Corp, která společně se Samsung Electronics společnost ovládá. Konečnou cenu pro IPO oznámí Samsung koncem října.


Čtěte také:

Válka smartphonů. Huawei zažaloval Samsung kvůli patentům

Olympijské Rio mezi sponzory ovládl Samsung

Samsung vrací úder. Chce po Apple kompenzace za patenty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).